Министарство одбране Републике Србије
 
15.04.2014

Сарадња верификационих центара Србије и НемачкеДелегација Верификационог центра СР Немачке, предвођена начелником бригадним генералом Јиргеном Бајером, налази се у радној посети Министарству одбране Републике Србије. Током данашњег састанка гости су упознати са достигнутим нивоом реформи система одбране, тежишним активностима у оквиру сарадње са ЕУ у области одбране и планираним активностима у оквиру програма Партнерство за мир.

Сарадња са Савезном Републиком Немачком, као једном од кључних држава ЕУ, у врху је приоритета Републике Србије. Сарадња у области одбране се тежишно одвија у областима војне медицине, школовања и обуке, као и припрема за упућивање у мултинационалне операције. Исказана је захвалност Савезној Републици Немачкој за подршку Републици Србији на путу европских интеграција и професионалном ангажовању припадника Оружаних снага СР Немачке у саставу КФОР на доприносу стабилности и постизању трајног мира. Такође, истакнута је помоћ коју је СР Немачка пружилa у реформи система одбране и донација Министарству одбране Републике Србије у оквиру Програма за развој капацитета за управљање залихама конвенционалне миниције у последње две године.

Почетак заједничког ангажовања у мисији у Малију (~EUTM Mali~) један је од дефинисаних приоритетних циљева политике одбране и Министарства одбране Републике Србије и представља значајан квалитативан искорак у сарадњи два министарства.

Генерал Бајер је високо оценио до сада постигнуте резултате у сарадњи из области контроле наоружања двеју земаља. Он је посебно нагласио значај редовних билатералних консултација и размене података двеју држава регулисаних Споразумом о подрегионалној контроли наоружања и Споразумом о конвенционалним снагама у Европи. Генерал Бајер је истакао да су заједничко образовање и обука кључ наставка успешне сарадње двеју земаља за дужи временски период. Он је понудио могућност ангажовања и учешћа припадника Верификационог центра Министарства одбране Републике Србије у раду Верификационог центра СР Немачке. Такође, он је подвукао неопходност модификације постојећих споразума у области контроле наоружања и јачања мера поверења и сарадње у складу са новим окружењем, безбедносним ризицима и изазовима.

На састанку начелника верификационих центара разговарано је и о сарадњи у области контроле наоружања и анализирана је примена Билатералног споразума у претходном периоду.

У наставку посете немачке делегације, потписано је Писмо о намерама између Министарства одбране Републике Србије - Верификационог центра и Верификационог центра Бундесвера о мерама за јачање поверења и безбедности ради дефинисања сарадње у области контроле наоружања у наредне две године. Ново Писмо о намерама ће обезбедити наставак успешне сарадње у области контроле наоружања у наредном периоду и допринети јачању безбедности и стабилности у региону.