Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2014.

Музичко сценски догађај „Аманет“ у Лазаревцу



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Национални ансамбл народних песама и игара Србије „Коло“ извели су вечерас у Центру за културу у Лазаревцу музичко сценско дело „Аманет“ у част обележавања стогодишњице Првог светског рата.

„Аманет“ је својеврстан уметнички приказ голготе и васкрса Србије у Великом рату. Из богатог литералног и музичког наслеђа везаног за страдања и победе у Првом светском рату створена је одговарајућа музичко-сценска целина. Музичко сценска фреска представља избор из текстова о догађајима у Првом светском рату, односно о томе како се Србија борила и изашла као победник.

Непосредно пре тога, одржана је конференција за новинаре на којој су се присутнима обратили директорка Центра за културу Лазаревац Стела Станишић, начелник Уметничког ансамбла потпуковник Станислав Стојиљковић, редитељ Владимир Лазић и в.д. директора ансамбла „Коло“ Драган Милинковић. Они су говорили о пројекту „Аманет“ и сарадњи два ансамбла у години обележавања века од Првог светског рата.

Лазаревац је први град у Србији, али не и последњи, у коме је „Аманет“ изведен после премијере у београдском Дому Војске Србије.
Поред познатих музичких мотива наших композитора Станислава Биничког, Даворина Јенка и осталих, урађене су и оригиналне композиције специјално за овај музички догађај, аутора Драгана Кнежевића и Добросава Васића. Ансамблом и хором дириговали су мр Ивона Еклемовић и Павле Медаковић.

Програм је изведен уз неколико музичких нумера, међу којима су „Марш цара Душана“, „Мост“, „Свита“, „Ја сам ја, Јеремија“, „Марш на Дрину“, „Марширала краља Петра Гарда“, и „Востани Сербие“, а у филмском делу учествовали су Љиљана Стјепановић, Михајло Јанкетић, Марко Николић, Милорад Мандић, Ненад Ћирић, Виктор Савић и остали драмски уметници.





photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



"Аманет" | FLV