Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2014.

Министар одбране и амбасадор Шведске обишли Војни музеј



На позив министра одбране Републике Србије у техничкој влади Небојше Родића, амбасадор Краљевине Шведске Бертил Кристер Асп, заједно са изаслаником одбране пуковником Томасом Емилом, посетио је Војни музеј на Калемегдану.

Била је то прва посета амбасадора и прилика да поред упознавања са експонатима обиђе и саму зграду музеја. Реч је о објекту грађеном 1924. године, у стилу феудалних замкова, са две куле. Овај изузетно вредан архитектонски објекат последњи пут је адаптиран 1961. године.

Министар Родић, исказао је заинтересованост да се после скоро шест деценија приступи санацији и уређењу зграде, јер су оштећења на фасади и међуспратној конструкцији таква да озбиљно угрожавају очување непроцењиве вредности музејских експоната.

Реализација пројекта „Санација фасаде зграде Војног музеја Београд“, биће писмено предочена Амбасади Краљевине Шведске у Београду, а њен амбасадор изразио је спремност да о томе упозна одговорне у својој земљи ради доношења адекватне одлуке.

Војни музеј у Београду представља један од највреднијих историјских простора у Републици и држи примат по броју посетилаца. Да би се овакво стање одржало и довело до повећања посетилаца, амбасадор Краљевине Шведске и министар одбране у техничкој влади, сложили су се да је оправдано и исправно уложити максимум ангажовања и времена, како би се музејска поставка и сама зграда обновила.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Обилазак музеја | FLV