Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2014.

Додељене годишње награде за најбоље научне радове



У сусрет Дану Војске Србије, свечаност поводом доделе Годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад у Министарству одбране и Војсци Србије и награде за најбољи чланак објављен у часопису „Војно дело“ одржана је данас у свечаној сали Дома војске.

Том приликом, државни секретар Зоран Ђорђевић уручио је похвалнице добитницима награда. За најбољи научноистраживачки пројекат награђен је руководилац пројекта пуковник др Мирослав Вукосављевић из Војномедицинске академије, за најбољу докторску дисертацију мајор др Драган Памучар из Војне академије, док је награда за најбољи магистарски рад ове године припала мајору мр Љубинку Карапетровићу, такође, из Војне академије.

Годишња награда „Војно дело“ за 2013. годину за најбољи објављени чланак у том часопису  додељена је војном службенику Данијели Протић из Центра за примењену математику и електронику Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије.

Образлажући овогодишњи избор, председник Комисије за доделу годишњих награда за 2013. годину начелник Управе за стратегијско планирање генерал-мајор проф. др Митар Ковач, рекао је да се награде већ девети пут, традиционално, додељују у циљу афирмације научно-истраживачког рада у систему одбране. Он је, такође, истакао да су комисију чинили афирмисани научни радници из области из којих се награде додељују.

Честитајући добитницима, државни секретар Ђорђевић нагласио је да су додељене награде својеврсна потврда да је систем одбране и на овај начин препознао улогу научно-истраживачке делатности у процесу свог развоја као и потребу да се најистакнутији појединци у овој делатности награде и стимулишу за допринос који дају науци.

- Неоспорна је чињеница да је наука веома значајна за успешно функционисање сваке војске, како у рату тако и у миру, у Србији, али и у свету. Посматрано кроз историју, науке у области одбране су се прилагођавале потребама војске, али се и војска прилагођавала променама које су доносиле нове технологије – поручио је државни секретар Ђорђевић, указујући да се нова знања и модерне вештине заснивају на резултатима научних истраживања, а нарочито када је реч о пројектовању наоружања и модерне опреме.

Осврнувши се на неке од најзначајнијих резултата научне делатности у систему одбране у години која је за нама, државни секретар Ђорђевић је истакао да су припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали  на 85 различитих научних конференција и скупова, као и на више од 20 изложби сајмова и војне опреме, а 19 припадника је одбранило докторате на Универзитету одбране, док је пет доктората одбрањено на цивилним факултетима.

- У области међународне научноистраживачке сарадње имамо велика очекивања која су Републици Србији отворена потписивањем административног споразума са Европском одбрамбеном агенцијом. Већ у току ове године уложићемо значајне напоре да уз помоћ Универзитета одбране постану доступни капацитети највећег икада покренутог истраживачког иноваторског програма ЕУ „Хоризонт 2020“, рекао је Ђорђевић наглашавајући да су ове награде подстрек и позив за све припаднике система одбране за даље бављење научно-истраживачким радом.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Државни секретар Зоран Ђорђевић | FLV
Додела награда | FLV