Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2014.

Сарадња Србије и Хрватске у области одбране



У Управи за међународну војну сарадњу данас је одржан састанак заступника начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковника Милана Коњиковцa и изасланика одбране Републике Хрватске Ивана Јушића. Разговарано је о сарадњи у области одбране између министарстава одбране Републике Србије и Републике Хрватске и усаглашавању Плана билатералне војне сарадње за ову годину.

Саговорници су се сагласили да, и поред рестриктивне буџетске политике обе земље, сарадња у протеклих неколико година има стални узлазни тренд. Сарадња се тежишно одвија кроз размену искустава у трансформацији оружаних снага, досадашњег учешћа у мултинационалним операцијама, у областима АБХО и логистике, као и у домену буџетирања.

Заједнички је оцењено да билатерални односи две земље представљају „кичму региона“ и пресудно утичу на безбедносну ситуацију у окружењу. Изражено је задовољство због успостављеног континуитета посета високог нивоа, као и планова за извршење заједничких вежби у циљу унапређења оперативних и функционалних способности оружаних снага.
 
Пуковник Коњиковац пренео је заинтересованост Министарства одбране Републике Србије за унапређење војнообразовне и војномедицинске сарадње. Наглашена је отвореност Министарства одбране Републике Србије за искуства Републике Хрватске у унапређењу административних капацитета у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Изасланик одбране Републике Хрватске пуковник Иван Јушић пренео је спремност Хрватске да пружи подршку Србији у процесу европских интеграција, преношењем искустава у погледу активности из области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, пројеката Европске одбрамбене агенције и концепта борбених група Европске уније.

На крају састанка пуковници Коњиковац и Јушић потписали су План билатералне војне сарадње за 2014. годину.