Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2014.

Министар Родић уручио кључеве нових станова у насељу „Степа Степановић“



На локацији бивше касарне „Војвода Степа Степановић“ у Београду, министар одбране у техничкој влади Небојша Родић данас је уручио кључеве осам станова активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Честитајући будућим станарима насеља „Степа Степановић“, министар је истакао да је данашња додела кључева наставак добре праксе, али и потврда спровођења једне одговорне политике у Министарству одбране и Војске Србије да станови који су добијени уговором дођу до крајњих корисника.

- Међу осам станова који се данас додељују на коришћење, између осталог, су три за жене удовице које ће ту живети са својом децом. Најстарији припадник Министарства одбране и Војске Србије који ће данас добити кључеве има 77 година, или сликовито речено, више од 230 година у збиру сви ови људи чекају да добију стан – истакао је министар Родић, оценивши да сваког припадника система одбране треба посматрати са уважавањем, јер држава од њега добија несебичан допринос када то затреба, па због тога систем не треба да препознаје само бројке, већ и људе. Тих осам породица, додао је, заслужују исту пажњу као и када смо додељивали и десет пута више кључева.

На овој локацији, како је истакао министар одбране, располаже се са 779 станова, а по уговору који је својевремено закључен, Војска Србије је добила 932 стана, а још 100 стамбених јединица, због бирократске процедуре, чека на нове станаре.

- Мислим да смо на добром путу да реализујемо договор са Грађевинском дирекцијом Србије да уђемо у један пројекат који ће на истим основама омогућити даље стварање предуслова за решавање стамбених питања припадника Министарства одбране и Војске Србије. И то није једини начин, јер смо ми почели да додељујемо и кредите, и то је један од видова решавања стамбених питања, а тако је решено 153 стамбена питања – нагласио је министар Родић.

Одговарајући на новинарска питања, министар је најавио да су у току врло озбиљни разговори са најодговорнијим људима у нашој земљи који се баве располагањем имовине чији је власник држава, који су се односили на дефинисање тога како да стамбена проблематика убудуће буде решавана.

- Треба да будемо реални, јер 12 хиљада стамбених проблема је озбиљно питање не само за једно министарство, већ и за државу – указао је министар Родић, додајући да се предузимају покушаји да се систем одбране ослободи све имовине која није у директној функцији онога за шта је војска задужена. Према његовим речима, то мора да се уради што пре, да се не би дошло у ситуацију у каквој су неке од армија у нашем окружењу које су данас порески обвезници.

- Ми предузимамо активности и радимо на томе да имовина која нам је дата на коришћење, а која није у функцији примарног задатка Војске, што је могуће пре буде уступљена онима који су у стању да граде и за ту градњу да нам доделе станове – закључио је министар Родић.

Он, је, такође, за јун најавио завршетак 82 два стана у стамбеној згради на локацији Бежанијска коса, чија је градња започета још 1992. године, као и потенцијалне стамбене јединице у Земуну које ће бити добијене у замену за војно земљиште.

Додели кључева присуствовали су помоћница министра одбране за материјалне ресурсе Јасминка Тодоров, начелник Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе  пуковник Милан Сладоје, начелник Војнограђевинског центра „Београд“ потпуковник Даворко Паликућа и директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Одговор на новинарско питање | FLV
Изјава Tоме Прелевића | FLV
Додела кључева | FLV