Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са Аустријом



У оквиру редовних активности данас је у Министарству одбране одржан састанак о сарадњи у области одбране између Републике Србије и Републике Аустрије у 2013. години, као и финалног усаглашавања Плана билатералне војне сарадње за 2014. годину.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег квалитативног унапређења. Сарадњу карактеришу сусрети високог нивоа и редовне билатералне војнобезбедносне консултације, као потврда високог степена разумевања између две земље.

Изражена је захвалност Републици Аустрији за подршку Републици Србији на путу европских интеграцији и професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Републике Аустрије у саставу КФОР на доприносу стабилности и постизању трајног мира.

Исказан је интерес Министарства одбране Републике Србије за размену искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења ЕУ, ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике и Европске одбрамбене агенције.

Планиране активности у 2014. години омогућавају наставак сарадње областима обуке и усавршавања, припреме за учешће у мултинационалним операцијама, војне историје, логистике, АБХО и војне медицине.

На крају састанка, заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и изасланик одбране Републике Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер потписали су План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2014. годину.

photoФОТОГАЛЕРИЈА