Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2014.

Уговарање током истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме



У Сектору за материјалне ресурсе, у организацији Управе за одбрамбене технологије, од 7. до 11. априла 2014. године, одржава се радионица „Уговарање у току процеса истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме''.

Предавачи су из Морнаричке последипломске школе из Монтереја, из  Сједињених Америчких Држава, а радионица се организује у оквиру Међународног програма управљања ресурсима одбране. ~(IDARM)~.

Радионицу је отворио начелник Управе за одбрамбене технологије, бригадни генерал проф. др Бојан Зрнић, који је истакао значај оваквих стручних усавршавања припадника Министарства одбране и Војске Србије, уз очување континуитета у организацији и реализацији сличних радионица из области управљања ресурсима одбране.

Програм ~IDARM~, створен је 1997. године  у оквиру Морнаричке последипломске школе из Монтереја, а током времена је стекао међународно признање као један од примарних извора стручног образовања и усавршавања у области одбрамбених набавки, логистике, уговарања, управљања сложеним пројектима и преговарањима.

Предстојећа радионица ће се фокусирати на разумевање кључних принципа и изазова у вези са управљањем процеса истраживања и развоја средстава НВО. Предавачи и учесници из организационих целина МО и ВС, у интерактивном процесу, разговараће о концептима и техникама управљања пројектима, начинима њихове примене у окружењу у коме се уважавају специфичности истраживања и развоја НВО. Осим тога, кроз практичне примере представиће се различити типови истраживања и развоја, изазови који се очекују током процеса трансформације резултата истраживања ка наредним фазама, попут утицаја истраживања на производњу НВО, одређивање висине трошкове животног века НВО и слично.

Као очекивани резултат представљених тема и вежби јесте да учесници радионице примене знања у препознавању кључних утицајних фактора у процесу истраживања и развоја НВО, и да знања примене приликом уговарања. Радионица, као стручно-специјалистички форум, има за циљ да учесницима представи методологију сагледавања изазова, технике и алате за анализирање добијених информација потребне за успешно покретање, уговарање и управљање пројектима истраживања и развоја НВО.

Ово је четврта година сарадње са Центром за цивилно-војне односе из Морнаричке последипломске школе из Монтереја, кроз програм ~IDARM~, која се на годишњем нивоу планира и организује у оквиру билатеране војне сарадње између Републике Србије и САД. Планирано је да стручну радионицу похађа 25 полазника из организационих целина МО и ВС, који су у професионалном смислу везани за процедуре у области набавке и опремања средствима НВО.

Планом билатеране војне сарадње Републике Србије и САД за 2014. годину предвиђено је организовање још једне стручне радионице која ће се реализовати у јуну.