Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2014.

Генералу Диковићу уручено признање „Капетан Миша Анастасијевић



У свечаној сали Матице српске у Новом Саду, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Љубиши Диковићу данас је, за лични допринос миру и резултате постигнуте на пољу безбедности у региону,  уручено признање које носи име „Капетан Миша Анастасијевић“, једног од најпознатијих српских предузетника и добротвора у време рађања и стасавања грађанске Србије.

У образложењу признања, између осталог, стоји: "У најтежем периоду за нашу земљу у новијој историји, у току агресије НАТО-а 1999.године командовао је 37. моторизованом бригадом, која је управо под његовом командом стекла Орден народног хероја. Његове квалитете одличног команданта, врсног оперативца и организатора препознали су многи. Десет година радио је у војном школству, обучавајући и учећи нараштаје будућих старешина наше Војске, а своја искуства у обуци пренео је на велики број старешина, што га је учинило врсним командантом Команде за обуку. Оно по чему припадници Војске Србије препознају генерала Диковића, јесте рад с људима и брига за људе".

Одлуку о признању донео је жири, којим председава проф.др Радован Пејановић, проректор Универзитета у Новом Саду, и кога чине истакнути економисти, професори и јавни радници, а угледно друштвено признање генералу Диковићу уручио је песник Перо Зубац, члан жирија. Признања су уручена и Игору Мировићу, министру привреде у Влади Републике Србије, угледним привредницима, научницима, истакнутим уметницима, спортистима, дипломатама и „Хидроелектранама Ђердап“.

 Признање „Капетан Миша Анастасијевић“, коју чине статуета и повеља, уметнички рад академског вајара Љубише Манчића из Београда, додељује се од 2000. године у оквиру пројекта „Пут ка врху“, са циљем афирмације привредног стваралаштва, предузетничке културе и друштвених вредности у целини, односно најбољих међу најбољима, речено је на додели признања..