Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2014.

Посета директора Агенције за стандардизацију НАТО



У Сектору за политику одбране одржан је састанак представника Министарства одбране и Војске Србије и директора Агенције за стандардизацију НАТО др Аксит Чангира.

Посета је реализована на основу Плана међународне војне сарадње Министарства одбране за 2014. годину, Индивидуалног програма партнерства и сарадње између Србије и НАТО за 2014. годину и позивног писма помоћника министра за политику одбране Мирослава Јовановића.

Помоћник министра је на почетку састанка изразио захвалност на досадашњој подршци и помоћи у области одбрамбене стандардизације, као и на експертским разговорима вођеним на техничком нивоу са мобилним тимом НАТО Агенције за стандардизацију, који је по други пут у експертској посети у Министарству одбране и Војсци Србије.

Током састанка, истакнут је постигнути напредак у процесу достизања Циљева партнерства у оквиру учешћа Републике Србије у програму „Партнерство за мир“, остварен у Министарству одбране и Војсци Србије, а који се може сагледати и кроз достизање потребног нивоа интероперабилности достизањем потребних стандарда.

Главни приоритети реформе система одбране који се достижу путем Циљева партнерства, у наредном периоду, превасходно ће бити усмерени ка одржавању и изградњи способности и капацитета Министарства одбране и Војска Србије за обављање послова у складу са својим надлежностима, као и одржавању и развоју оперативних и функционалних способности Војске Србије за извршавање додељених мисија и задатака.

У функцији подршке учешћа Републике Србије у НАТО програму „Партнерство за мир“, Војска Србије наставља са доградњом оперативних способности за учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету, као и подршци цивилним властима у супротстављању претњама безбедности. Поред тога, Министарство одбране и Војска Србије ће и у наредном периоду наставити активно ангажовање у механизмима Партнерства за мир, као и развој активније сарадње са НАТО Агенцијом за стандардизацију с циљем унапређења области одбрамбене стандардизације и интероперабилности у контексту програма "Партнерство за мир".