Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2014.

Војна сарадња са Мађарском



Делегација Министарства одбране Мађарске коју је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу Питер Гила боравила је у дводневној посети Републици Србији у циљу одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација.

Заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и Гила оценили су да је билатерална војна сарадња између два министарства интензивна и у сталном успону. И поред отежаног финансирања активности међународне војне сарадње у 2013. години, квантитет и квалитет реализованих активности указују да Мађарска представља једног од значајнијих партнера Републике Србије у области одбране у региону. Тежиште досадашње сарадње било је на заједничком ангажовању у мултинационалним операцијама и заједничком учешћу у војним вежбама које доприносе унапређењу оперативних способности две војске.

Током разговора, пуковник Коњиковац истакао је да две државе показују завидан ниво сарадње заједничким учешћем у мултинационалној операцији ~UNFICYP~ на Кипру, оцењујући да на тај начин Република Србија шаље јасну поруку да представља поузданог партнера у очувању мира и стабилности. Пуковник Коњиковац упознао је Гила са опредељењем Републике Србије да увећа број припадника у мултинационалним операцијама, као и са резултатима реформе система одбране. Он је захвалио на професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Мађарске у саставу КФОР који значајно доприносе безбедности на Косову и Метохији.

Гила је указао на спремност Мађарске да подели искуства по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења Европској унији, као и ангажмана у оквиру њене Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Он је изразио очекивање да ће планиране посете министра одбране и начелника Генералштаба Мађарске Србији значајно допринети интензивирању сарадње наглашавајући да учешће у заједничким вежбама, попут ~IRON CAT, NEIGHBOURS, CAPABLE LOGISTICIAN~, представља круну сарадње две војске.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Мађарске за 2014. годину.