Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2014.

Отворена Радионица о планирању војне сарадње са НАТО



У хотелу „Метропол“ данас је отворена Радионица о планирању војне сарадње са НАТО, која ће трајати до 4. априла. Радионицу су отворили помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић и директор Радионице генерал-мајор Халук Четинкаја, шеф Директората за војна партнерства НАТО.

Помоћник министра одбране истакао је да су основни циљеви радионице размена информација Алијансе са партнерима о новим достигнућима у области партнерства, као и дискусија о програмима за 2015. годину.

- Искрено се надам да ћете бити у могућности да отворено размените ставове и искуства о питањима партнерске сарадње. Међусобно поверење и осећај заједништва су основа сарадње. Стога очекујем да ће у том смислу и ова радионица допринети већем разумевању и заједничким настојањима да се достигне међународна стабилност кроз сарадњу. Приступ који наша држава исказује последица је чврстог опредељења њеног руководства за наставак и константно унапређење и до сада веома интензивне сарадње са Северноатлантским савезом, кроз механизме програма „Партнерство за мир“, који у овој години обележава 20 година постојања. Та сарадња се веома успешно одвија већ 11 година, не нарушавајући концепт војне неутралности Републике Србије, рекао је Јовановић. Он је поручио учесницима да ће током наредна четири дана, бити у могућности да презентују своје виђење програма за 2014. и 2015. годину, као и да укажу на потребе својих система у тој области.

- Овај форум уједно ће вам омогућити и вођење билатералних разговора између представника НАТО и држава партнера о тренутним облицима сарадње, даљој перспективи, као и о осталим темама које будете сматрали важним, рекао је помоћник министра.

Генерал Четинкаја је поздравио учеснике и истакао значај радионице. Он је захвалио Министарству одбране Републике Србије на подршци у организацији радионице.

Радионица обезбеђује учесницима прилику да изразе своје ставове о захтевима и програмима рада за текућу и наредне године. Представља и могућност билатералних разговора о текућим активностима и сарадњи, а са циљем да се идентификују проблеми и недостаци, као и остале релевантне теме од интереса за одговарајуће држава партнере.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV