Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2014.

Род у мултинационалним операцијама



Петодневни курс „Род у мултинационалним операцијама“ почео је данас у Центру за мировне операције. Реч је о курсу који се организује трећу годину за редом, а првом такве врсте у нашој земљи који на једном месту окупља све три компоненте сваке савремене мултинационалне операције - цивилну, војну и полицијску.

Курс је отворио државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, који се налази на челу Политичког савета Владе Републике Србије за спровођење НАП за примену Резолуције 1325 СБ УН. Он је истакао да се у Министарству одбране значајна пажња придаје родној равноправности као и да је Република Србија лидер у региону када је реч о имплементацији родне равноправности у сектор безбедности. Ђорђевић је додао и да Центар за мировне операције има у плану да у наредном периоду овај курс прерасте у међународни.

Саветница министра одбране за родну равноправност Јованка Шарановић истакла је на отварању да је сензибилизација припадника система одбране, посебно руководећег кадра, један од задатака родне саветнице као и да то значи подизање свести о економским и социјалним користима које може имати увођење родне перспективе у систем одбране а да је сам курс једна од тих користи.

Начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић, у име домаћина, пожелео је полазницима добродошлицу и успешан рад истакавши да је на основу искустава из мисија у Центру уочена потреба да се, поред војничке обуке, контигенти обучавају и о питањима рода у мултинационалним операцијама. Отуда и овај курс.

Циљ курса „Род у мултинационалним операцијама“ јесте да прошири капацитете полазника као потенцијалних учесника мултинационалних операција кроз развијање родно осетљивог приступа реализацији свих задатака, програма и политика које се спроводе у таквим операцијама. Друго поље интересовања на курсу биће увођење родне перспективе у реформу сектора безбедности у Републици Србији. О овим темама, поред представника Министарства одбране и Војске Србије, говориће стручњаци из сектора безбедности као и из организација цивилног друштва у Републици Србији.

Полазници курса, поред припадника Војске Србије, су и представници МУП-а и студенти завршних година и мастер студија Факултета безбедности.

photoФОТОГАЛЕРИЈА