Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2014.

Дан сећања на страдале у НАТО агресији



Низом комеморативних скупова широм Србије данас је, поводом 15. годишњице почетка ваздушних напада Северноатлантске алијансе, обележен 24. март - Дан сећања на жртве бомбардовања.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац крај Спомен-обележја страдалим цивилима у НАТО агресији на Варваринском мосту у Варварину.

"Од мене не очекујте да заборавим шта се дешавало за време агресије на Србију, 78 дана и ноћи, од 24. марта до 9. јуна 1999. године. Ни то, да су ваздушне снаге НАТО у недељу, 30. маја исте године, на дан верског празника Свете тројице и велике недељне пијаце, око 13 часова са четири пројектила бомбардовали мост на Великој Морави", рекао је председник Николић. Он је додао да већина нас није заборавила и опростила, а можда би неко то и учинио, "али нисмо чули искрено извињење".

Николић је подсетио да је тада погинуло десеторо људи, да је 17 тешко, а више десетина лакше рањено.

Председник Србије је прокоментарисао да се бездушно названа акција "Милосрдни анђео" обрушила углавном на недужне и да су авиони 18 земаља чланица НАТО, као у виртуелним играма, бацали бомбе уништавајући цивилне циљеве, децу и старе, а пропагандна машинерија их је називала колатералном штетом. "Наша је обавеза да никада не буде заборављена неправда која је окончала живот свих невиних који су страдали на подручју Србије и коју је немогуће исправити за читаву вечност", рекао је Николић.

На брду Стражевица изнад Београда данас је полагањем венаца и цвећа на спомен-обележје двојици припадника војног ваздухопловства, Властимиру Лазаревићу и Владимиру Вујовићу, одата пошта свим погинулим у НАТО агресији на тадашњу Србију и Црну Гору.

Венце на спомен-обележје „Гласник са Стражевице“ положили су премијер у техничкој влади Ивица Дачић, председник парламента Небојша Стефановић, министри Славица Ђукић Дејановић и Александар Антић, рођаци и пријатељи страдалих, припадници Војске и бројни грађани. После одавања поште двојици припадника Војске Србије, Дачић је истакао да се мора чувати сећање на све који су бранили своју земљу, истакавши да су то све биле недужне жртве - и војници и полицајци и обични грађани.

Дачић је истакао да чување успомене на њих значи и чување сећања на тај историјски догађај и извлачење поуке да Србија мора да учини све да у наредном периоду брани своје националне и државне интересе на начин који спречава сваку могућност напада на њу. Он је нагласио и да је обавеза државе да брине о свим породицама жртава, а да је на младим генерацијама да не забораве то што се тада догодило.

Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић положио јe у Врању венац крај Спомен-обележја погинулим војницима, полицајцима и грађанима Врања и околине од 1991. до 2003. године.

Министар је предводио делегацију Министарства одбране и Војске Србије, коју су чинили командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић и командант 4. бригаде бригадни генерал Зоран Лубура, а венце су положили и представници Пчињског округа, града Врања, Министарства унутрашњих послова, борачких удружења, као и породица страдалих.

Обраћајући се окупљенима, министар Родић је истакао да споменик симболизује силу која се појављује са неба, али и сунце, као симбол вечности, са уклесаним именима 95 погинулих грађана наше домовине.

- Данас је почетак дугог Дана сећања који ће трајати 78 свитања и 78 залазака сунца, и током кога ћемо сваког сата и сваког дана евоцирати успомене на страдале у агресији на нашу земљу 1999. године. Овај дуги Дан сећања је прилика да не остану без заборава ни један од око 3.500 убијених наших суграђана, односно дан да се сетимо сваког од 12.500 рањених и повређених. Посебан осећај бола изазива сваки од невино страдалих 90 малишана и 1.031 страдалог припадника војске и полиције – истакао је министар Родић наглашавајући да је то био чин грубог нарушавања међународног права.

Према његовим речима, на данашњи дан широм наше земље обележава се тужна и не хвале вредна годишњица, од како је не само својом кривицом и несналажењем у савременим геополитичким збивањима, наша отаџбина била увучена у сукоб.

- Век, који је на несрећу, век великих страдања српског народа, као такав се и завршио – још једним страдањем, разарањем и патњом, али и на срећу, не само са надом већ и са решеношћу да се више никада ништа слично не понови. Управо стога смо данас заједно овде да покажемо да памтимо, да се сећамо, да поштујемо жртве и да овим и оваквим чином потврдимо да смо свесни тренутка и околности, као и времена у коме живимо, али и да смо разумели, иако не можемо да прихватимо чињеницу да је све баш тако и у таквом обиму морало да се догоди – нагласио је министар Родић поручујући да никада више не треба да буде рата због циљева који се могу постићи преговорима и политичким дијалогом.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, положио је венац крај Спомен-обележја ''Херојима 37. моторизоване бригаде'' у касарни ''Стефан Немања'' у Рашки. У саставу делегације били су и заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић и командант 2. бригаде Копнене војске бригадни генерал Маринко Павловић. Венце су положили и чланови породица и пријатељи погинулих, делегације локалних власти, МУП-а, удружења и организација.

Генерал Диковић је рекао да је на данашњи дан, пре 15 година, отпочела агресија НАТО-а на Савезну Републику Југославију, када је најмоћнији савез у досадашњој историји напао једну земљу без савезника, земљу поносних и слободољубивих људи.

- У то време страдања, веза војске и народа показала је своју чврстину и нераскидивост. Војска је храбро бранила свој народ, а народ се са својом Војском сродио. У тим тешким данима, било је много примера витешких и јуначких дела. Чинили су их и појединци и читаве јединице. Међу најбољим јединицама наше војске била је 37. моторизована бригада, одавде, из Рашке, Краљева, Врњачке бање и Александровца. Њени војници и старешине својим војничким врлинама, пожртвованошћу и спремношћу учинили су је херојском јединицом, рекао је начелник Генералштаба.

Он је породицама погинулих припадника Војске Србије поручио да је њихова бол највећа и да је „тешко наћи речи утехе“.

- Сви јунаци пали у одбрани отаџбине подвижници су правде и бранитељи истинских вредности. Њихова жртва је света, рекао је генерал Диковић и додао да никада не треба заборавити жртве НАТО агресије 1999. године „чијим се сенима данас клањамо“.

Чланови делегације Војске Србије, и остали присутни, обишли су касније Спомен собу у касарни „Стефан Немања“. Из редова 37. моторизоване бригаде животе је положило 60 хероја. За своје резултате и пожртвованост, бригада је одликована Орденом Народног хероја.

Постројавањем јединица Прве бригаде, Речне флотиле и 240. самосталног ракетног дивизиона ПВО из гарнизона Нови Сад и полагањем цвећа на Спомен обележје припадницима тадашњег 240. самоходног ракетног пука ПВО погинулим у бомбардовању током 1999. године, припадници новосадског гарнизона у касарни „Југовићево“ обележили су петнаесту годишњицу НАТО агресије на СРЈ.

-Из подсвести и даље допиру звуци сирена, брујања авиона и експлозије. Нека они не буду препрека опроштају, али никада и никако не смемо да заборавимо неправду и страдања доживљене током 78 дана бомбардовања - рекао је командант Прве бригаде бригадни генерал Стојан Батинић.

Молитвени помен жртвама НАТО агресије одржали су капетан Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник Прве бригаде и хор Светосавске цркве у Новом Саду. Цвеће и венце на спомен обележје у име новосадског гарнизона положили су команданти Прве бригаде и Речне флотиле, бригадни генерал Стојан Батинић и пуковник Андрија Андрић, у име града Новог Сада Милош Вучевић и Синиша Севић, градоначелник и председник Скупштине, делегације резервних војних старешина, Удружења ваздухопловаца Војводине и породице, и родбина настрадалих.

У касарни „Радован Медић“, у батајничком насељу 13. мај, данас је свечано откривена биста заставника Радована Медића, једне од првих жртви НАТО бомбардовања, који је на данашњи дан изгубио живот на сомборском аеродрому.

Говорећи о погинулом припаднику 224. центра за електронска дејства, командант те јединице пуковник Бранислав Љушић истакао је да је Медић био храбар и одлучан човек који је успешно извршавао све задатке и да је постхумно одликован Орденом заслуга у областима одбране и безбедности трећег степена.

– Радован је дао оно највредније што има, свој живот, за одбрану отаџбине и уписао се у књигу вечности, као многобројни војници, витезови и хероји с којима је стао у строј. Био је и остао војник, али пре свега човек, а то је најсјајније од свих круна и важније од свих столица – истакао је пуковник Љушић и додао да ће светли лик хероја те јединице остати у сећању и свим будућим делима.

Бисту су открили Медићева супруга Смиљана и начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове, бригадни генерал Илија Тодоров, после чега су је свештеници Српске православне цркве освештали а делегације положиле венце и цвеће.

Скупу у касарни "Радован Медић" присуствовали су и заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, заменик начелника Војногеографског института пуковник Зоран Срдић, представници градске општине Земун, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Србије и породица и пријатељи погинулог припадника 224. центра за електронска дејства.

Поводом Дана сећања данас су у командама, јединицама и установама одржани комеморативни скупови, а делегације Војске Србије положиле су венце и цвеће на спомен-обележја широм Србије. Помен жртвама НАТО бомбардовања служен је у свим храмовима Српске православне цркве.   


Информација о Дану сећања на страдале у НАТО агресији – 24. март 2014. године






photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца у Врању | FLV
Начелник Генералштаба Вojске Србије генерал Љубиша Диковић | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV
Полагање венаца у Рашки | FLV
Откривање бисте заставнику Радовану Медићу | FLV