Министарство одбране Републике Србије
 
21.03.2014.

Семинар о савременим мултинационалним операцијама



У Центру за мировне операције Војске Србије данас је одржан семинар о савременим мултинационалним операцијама на коме су говорили стручњаци светског реномеа у тој области Милош Стругар, посебни саветник у Министарству спољних послова Републике Србије и доскорашњи заменик шефа мисије УНИФИЛ у Либану, Џулијан Харстон, бивши специјални представник генералног секретара УН у мисијама на Хаитију и у Западној Сахари и бивши директор Одељења УН за Блиски исток и Африку, као и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Циљ семинaра је сагледавање концепта савремених мировних операција, које су у основи мултидимензионалне, имајући у виду цивилну, војну и полицијску компоненту чија размера зависи од мандата конкретне мисије.

Отварајући семинар, пуковник Пајовић је истакао да је тренутно 214 наших војника у мисијама УН и ЕУ, а да је током претходне године у мисије широм света упућен исти број српских мировњака као током целе протекле деценије. Уз то, додао је, у Центру се развија и академска подршка нашем присуству у мисијама у свету.

Говорећи о савременим мировним операцијама, као и о томе колико се оне разликују од традиционалног схватања, Џулијан Харстон је посебно истакао интегрисани приступ који је развио УН у последњим деценијама, наглашавајући да и војна и политичка компонента морају да се развијају паралелно. Он је, такође, указао на то да су изазови мировних операција данас веома велики, јер конфликти све чешће превазилазе границе појединачних држава. У наставку сусрета, он се посебно осврнуо на улогу обавештајних органа у операцијама УН.

Осврнувши се на историјат мисије УНИФИЛ у Либану, Милош Стругар je подсетио на природу сукоба у тој земљи као и на најважније догађаје и документа УН у вези са овом мисијом. Имајући у виду да је био у прилици да сарађује са припадницима Војске Србије који су ангажовани у Либану, изузетно позитивно је оценио њихов рад, указујући да су показали висок ниво професионалности и знања, представљајући своју војску, али и земљу на најбољи начин. Највећа вредност боравка у мисији за припаднике наше војске, поручио је Стругар, је то што се из мисија враћају богатији за искуство које је драгоцено како за систем одбране, тако и за будуће учеснике у мисијама.

На данашњем семинару, уз припаднике Министарства одбране и Војске Србије, учествовали су и представници Факултета безбедности, Министарства спољних послова, МУП-а и Канцеларије УН у Београду.


photoФОТОГАЛЕРИЈА