Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са НР Кином



У оквиру планираних активности данас је одржан састанак заступника начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковника Милана Коњиковца са изаслаником одбране Народне Републике Кине старијим пуковником Ванг Хаибином, на којем је размотрена сарадња у области одбране.

Наглашено је да Народна Република Кина представља један од стубова спољне политике Републике Србије и посебно истакнуто да постоји висок степен сагласности две државе о најважнијим питањима, као што су подршка Кине очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и наша подршка политици једне Кине.

Током разговора закључено је да стратешко партнерство традиционално пријатељских земаља и народа добија потврду кроз све садржајнију сарадњу у области одбране.

Изражена је захвалност на помоћи коју НР Кина пружа Министарству одбране Републике Србије у реформи система одбране, са нагласком на досадашње донације и школовање наших припадника у Народној Републици Кини, уз обострану жељу да се такав вид сарадње реципрочно настави и у будућности.

У наставку разговора закључено је да ће активности из овогодишњег Плана билатералне војне сарадње, а посебно посете високог нивоа, допринети развоју свеукупних односа између две пријатељске земље. Тежиште билатералне војне сарадње са НР Кином у наредном периоду биће наставак дијалога на високом нивоу, школовање и усавршавање, као и стварање услова за унапређење војноекономске и војномедицинске сарадње.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње за 2014. годину између Министарства одбране Републике Србије и Министарства националне одбране Народне Републике Кине.