Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2014.

Делегација Министарства одбране на састанку Европске одбрамбене агенције



На основу механизама сарадње предвиђених у Административном аранжману који је Министарство одбране потписало са Европском одбрамбеном агенцијом у децембру 2013. године, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио бригадни генерал др Бојан Зрнић, у улози официра за везу са ЕОА, учествовала је 18. марта на састанку Консултативног комитета те агенције у формату директора за способности.

Састанку су присуствовали представници свих држава чланица Европске одбрамбене агенције, представник Краљевине Норвешке која, такође, има потписан Административни аранжман са том агенцијом, као и представници Европске службе за спољне послове и Војног штаба Европске уније. Радом комитета председавао је адимирал Хуан Нуњез из Министарства одбране Краљевине Шпаније.

Извршна директорка Европске одбрамбене агенције Клод Франс Арно упознала је учеснике са хронологијом догађаја који су пратили потписивање Административног аранжмана између Европске одбрамбене агенције и Министарства одбране Републике Србије, позитивно оцењујући допринос Републике Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици кроз учешће Војске Србије у војним операцијама под водством Европске уније.

Презентација бригадног генерала Зрнића обухватила је приказ националне методологије планирања развоја заснованог на оперативним способностима, приоритете у развоју способности у наредном периоду, ангажовање снага Војске Србије у мултинационалним операцијама са тежиштем на операцијама под водством ЕУ, области и пројекте ЕОА на којима Министарство одбране и Војска Србије желе да учествују, као и капацитете које имају на располагању за учешће у тим пројектима. Затражен је и приступ базама података о пројектима и програмима Eвропске одбрамбене агенције ~(Collaborative Data Base, CODABA)~ и о европским капацитетима за тестирање и евалуацију наоружања ~(Defence Test and Evaluation Database, DTEB)~. Такође је исказана подршка Министарства одбране иницијативи Удруживања и дељења коју развија Европскa одбрамбена агенција и затражено је учешће припадника Министарства одбране у раду Групе за материјалну стандардизацију ЕОА.

Председавајући састанка адмирал Нуњез посебно је истакао допринос Војске Србије у мировним операцијама Уједињених нација и Европске уније и подржао предлоге конкретних садржаја сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом које је изнела наша делегација.