Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2014.

Испраћај српских мировњака на Кипар



У касарни "Први пешадијски пук Књаза Милоша Великог" у Врању данас је организован свечани испраћај контингента Војске Србије у мултинационалну операцију у Републику Кипар. Четрдесет три припадника Војске Србије, из састава вода Четврте бригаде и патроле Прве бригаде Копнене војске, шест месеци учествоваће у мултинационалној операцији очувања мира у тој земљи.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић, начелник Пчињског округа Будимир Михајловић, градоначелник Врања Зоран Антић, родбина и пријатељи старешина и војника који се упућују у мултинационалну операцију.

Командант Копнене војске уручио је државну заставу Републике Србије командиру вода 4. бригаде поручнику Ивици Бараћу који је том приликом изразио уверење да ће припадници вода извршити све задатке у мировној мисији, професионално и часно, и поносити се војском и државом из које потичу.

Припадницима Војске Србије који ће учествовати у мултинационалној операцији на Кипру, генерал Живковић је пренео честитке и поздраве министра одбране у техничкој влади Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и свих припадника Копнене војске.

Генерал Живковић је посебно нагласио да припадници Војске Србије учешћем у мировним операцијама, потврђују интерес и намеру Републике Србије да на конкретан начин доприноси очувању мира и безбедности у свету. У зонама операције УН и ЕУ тренутно се налази 175 припадника Копнене војске и то у Либану, Конгу и на Кипру.

"Њима се пружа прилика да раде и стичу искуства у међународном окружењу, да се усавршавају на личном и професионаслном плану и тиме дају допринос унапређењу оперативних способности наших састава", рекао је генерал Живковић и подсетио да је ово шеста по реду смена стрељачких водова из састава Копнене војске који се на Кипру ангажују од 2011. године у оквиру мађарско-словачког контигента.

"Са задовољством могу да кажем да смо поносни на резултате који су припадници Копнене војске остварили на Кипру, али и у другим мировним операцијама широм света", рекао је командант Копнене војске и подвукао да  верује да ће припадници стрељачког вода и патроле одговорити свим изазовима и достојно представити Војску Србије.

У богослужбеном простору 4. бригаде Копнене војске,  јутрос је  главни војни свештеник капетан Слађан Влајић причестио припаднике стрељачког вода и патроле који одлазе у мировну операцију.

Командир стрељачког вода 4. бригаде поручник Ивица Бараћ рекао је да је један од основних мотива за његово учешће у мировној операцији жеља да надогради своју професионалну каријеру и да ће му сазнања која стекне помоћи у даљем усавршавању.

Разводник Ивана Стојановић жели да искаже своје војничке способности у међународном окружењу.

Заставник Далибор Јовановић из Прве бригаде биће један од шесторице чланова патроле у саставу мађарског контигента чији ће задатак бити контрола зоне раздвајања. Он истиче да су њихови предходници имали добра искуства у сарадњи са страним армијама и да је сигуран да ће он и његове колеге наставити њиховим путем.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал-потпуковник Александар Живковић | FLV
Поручник Ивица Бараћ и заставник Далибор Јовановић | FLV
Испраћај | FLV