Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2014.

Војници мартовске генерације положили заклетву



Војници на добровољном служењу војног рока генерације „март 2014“, професионални војници и слушаоци класе резервних официра, положили су данас војничку заклетву у центрима за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић честитао је давање војничке заклетве на свечаности у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Јовица Драганић честитао је војницима у касарни „Аеродром“ у Сомбору, док је у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу успешне војничке дане добровољцима пожелео командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић.

Свечаности  у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву присуствовао је помоћник министра за људске ресурсе Милош Јанковић,  а у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу  помоћник министра за буџет и финансије Србислав Цвејић.

Током обраћања војницима и будућим резервним официрима начелник Генералштаба поручио је да се данас потврђује чврстина везе наше војске и народа осведочена много пута у историји Србије.

- Ово је и потврда Министарства одбране и Војске Србије да сачувамо војничке традиције нашег народа. Војничка заклетва у Србији увек је сматрана најсветијим заветом. Заувек запамтите заклетву и чувајте је у свом срцу. Поносите се тиме што сте стали у ред одважних, у војнички строј који гарантује слободу и част Србије и безбедност свих њених грађана. Полагање војничке заклетве је својеврсни испит – испит родољубља, чврстине карактера и људских врлина. Ви сте испит положили! Све нас који смо се заклели, заветовали Србији, војничка заклетва испуњава поносом и достојанством, обавезујући нас да Србију чувамо као најдрагоценију светињу. Војнички живот и војни позив нису лаки. Али, знајте да ће ваше старешине увек бити ту да вам помогну да обуку успешно савладате, да решите дилеме и проблеме ако их будете имали и да из ове касарне изађете као задовољни људи, чвршћи, одважнији и зрелији него што сте у њу дошли, рекао је генерал Диковић.

Он је поручио будућим резервним официрима да после успешног завршетка школе постају део официрског кора наше војске, уз могућност да официрски позив буде и њихово животно опредељење превођењем у професионалну војну службу.

- Војска Србије достојна је славне традиције на коју су, с правом, поносни грађани Србије. Све што Војска ради има један циљ – јачање својих борбених способности, и једну сврху – добробит Србије. То је оно што нам даје снагу да пружимо свој максимум у Копненој зони безбедности, у мировним мисијама широм света, на полигонима, стрелиштима, аеродромима, касарнама и на свим местима где грађанима Србије треба помоћ Војске, рекао је генерал Диковић и додао да су војничка храброст, дух и част залог безбедности грађана и тај залог треба спрегнути савременим средствима и системима, што треба користити у име мира у свету, у име Србије и њених грађана.

Начелник Генералштаба је истакао да сви треба да буду поносни на војнике који својом вољом долазе да служе војни рок, свесни да на тај начин доприносе безбедности и бољитку Србије.

Генерал Диковић је војницима и будућим резервним официрима поручио да су постали део Војске Србије, институције којој грађани Србије највише верују, и да је поверење народа у Војску резултат континуираног пожртвованог рада припадника Војске.

- Имајте на уму да својим понашањем морате оправдати ово поверење. Будите поносни на припадност Војсци Србије и никада немојте заборавити да је Србија наша једина отаџбина, рекао је генерал Диковић.

Бојана Миладиновић из Крупња на овај позив одлучила се јер, како каже „много воли униформу“ а и следи пример брата који је прошле године одслужио војни рок.

Стефан Чоловић је због породичне традиције данас у Ваљеву положио војничку заклетву.
- Волим униформу, одлично се осећам као припадник Војске Србије, рекао је Стефан а родитељи су додали да су данас најпоноснији родитељи на свету.

Бобан Јеремић војнички позив доживљава као велики животни изазов.
- Желим да видим колико могу да издржим. Осећам се веома срећно, а и моји родитељи су срећни и поносни јер су дочекали да виде сина како полаже војничку заклетву.

У центре за обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу на добровољно служење војног рока са оружјем примљена су 453 војника, међу којима и 48 жена. Они ће након успешно завршене основне индивидуалне обуке, евалуације и стицања сертификата, наставити обучавање у центрима за специјалистичку обуку.

У мартовском упутном року планирано је да се у Војску Србије упути 510 кандидата, а пријавило се 3.104 или 608 посто од Плана упута.

На добровољном служењу војног рока са оружјем је 58 жена (48 у центрима за обуку и десет на Курсу слушалаца за резервне официре).


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Диковић | FLV
Свечаност | FLV
Изјаве војника и родитеља | FLV