Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2014.

Унапређење заступљености жена у сектору безбедности



Извештај Политичког савета Владе о спровођењу Националног акционог плана (НАП) за примену Резолуције 1325 СБ УН у Републици Србији усвојен је једногласно јуче на седници највишег институционалног тела Владе за спровођење поменутог акционог плана – Политичког савета, која је одржана у Министарству одбране.

Политички савет Владе, на шестој по реду седници, којом је председавао Зоран Ђорђевић, државни секретар у Министарству одбране, сумирао је резултате трогодишње примене поменуте Резолуције у Србији и нагласио значај успостављања готово свих институционалних тела и механизама родне равноправности у земљи, укључујући и Мултисекторско тело Владе, аналитичке групе и истраживачке тимове, саветнице за родну равноправност и „особе од поверења“ у органима државне управе. Важно је истаћи да су седницама Политичког савета, у протеклом периоду, по позиву, присуствовали и представници Повереништва за заштиту равноправности, Заштитника грађана, Комисије за праћење спровођења НАП Народне скупштине.

Поред тога, нови састав Политичког савета, који чине 12 представника надлежних министарстава, управа, канцеларија и агенција Владе, готово сваког месеца редовно одржава своје седнице и састанке својих радних тела (Раднa групa Политичког савета за унапређење спровођења НАП; Раднa група Политичког савета за усмеравање рада Мултисекторског координационог тела и Радна група Политичког савета за стварање политичких предуслова за достизање циљева предвиђених НАП).

У Извештају који ће Политички савет, поднети на даље разматрање и усвајање Влади, а потом и Комисији за праћење спровођења НАП за примену Резолуције 1325 СБ УН при Народној скупштини Републике Србије, али и доставити Мисији Републике Србије у седишту УН у Њујорку, свакако ће се апострофирати значајни резултати, али и постојећи проблеми током имплементације НАП у периоду 2010-2013. године и изнети препоруке у вези са применом наведеног плана до 2015. године.

Извештај се осврће на потребу веће улоге жена, не само у оружаним снагама, већ и у локалној заједници – што представља део суштинске политичке реформе друштва, како би се афирмисала улога жена као значајног и бројног људског ресурса који још увек није одговарајуће искоришћен у безбедности. Међутим, не може се пренебрегнути чињеница да је, управо захваљујући НАП, дошло и до значајног повећања заступљености жена у војсци, полицији и царини, као веће заступљености жена на свим нивоима одлучивања у друштву.

На јучерашњој седници Политичког савета посебно је истакнуто да је Република Србија једна од првих земаља у свету која је усвојила национални Извештај о спровођењу НАП за примену Резолуције 1325 СБ УН, будући да ће се дебата о том питању покренути од стране Генералног секретара УН, након што све земље чланице Светске организације израде и доставе своје националне извештаје о овом питању до 11. априла 2014. године.

Резолуција 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност усвојена је 2000. године да би се нагласиле штетне последице оружаних сукоба на жене и девојке и истакао значај улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље. То је једна од најважнијих резолуција УН у области мира и безбедносне политике и више од тридесет земаља света, међу којима је и Република Србија, израдило је и спроводи акциони план за њену примену.

Након трогодишње примене Националног акционог плана у нашој земљи постигнут је значајан напредак у достизању седам општих циљева садржаних у НАП и у успостављању мултисекторске сарадње свих органа државне управе, као и сарадње органа државне управе са организацијама цивилног друштва и са појединим међународним организацијама на примени Резолуције 1325 СБ УН у Републици Србији, посебно са Агенцијом ~UN Women~, ~UNDP/SEESAC~ и Мисијом ~OSCE~ у Србији.