Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2014.

Интензивирање сарадње са СР Немачком



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић разговарао је данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Хајнцом Вилхелмом.

Министар је упознао саговорника да ће Република Србија без обзира на одржавање ванредних парламентарних избора наставити са спровођењем реформи са истим циљевима и приоритетима. Захвалио је СР Немачкој, као кључној и најзначајнијој држави ЕУ, на подршци и разумевању на путу даљих евроинтеграција Републике Србије без даљих условљавања. Он је истакао  да Република Србија активно учествује у свим регионалним безбедносним иницијативама, с циљем унапређења регионалне сарадње и очувања мира и просперитета у региону Југоисточне Европе.

Обострано је изражена спремност за квалитативно унапређење сарадње у области одбране кроз раличите модалитете, са акцентом на војну-војну сарадњу.

Војно образовање је, поред војне медицине и припрема за упућивање у мултинационалне операције, препознато као најзначајнија област сарадње два министарства.

Министар Родић је пренео да је почетак заједничког ангажовања у мисији у Малију ~(EUTM Mali)~ један је од приоритетних циљева политике одбране и Министарства одбране Републике Србије. Србија остаје чврсто опредељена да заједничким ангажовањем са припадницима Оружаних снага СР Немачке допринесе решавању кризе и учиниће све за што скорији почетак заједничког ангажовања у Мисији Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија ~(EUTM Mali)~.

Амбасадор Вилхелм истакао је жељу Савезног министарства одбране Немачке да унапређењем сарадње у области одбране потврди јачање свеукупних односа две земље. У том смислу, евентуално заједничко ангажовање припадника Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Немачке у Мисији ЕУ~ EUTM Mali~ , представљало би јасан сигнал унапређеног партнерског односа две земље.

На крају сусрета министар Родић је, наглашавајући значај континуитета посета високог нивоа, упутио позив министру одбране СР Немачке да посети Србију, ради дефинисања стратешких смерница за сарадњу.






photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV