Министарство одбране Републике Србије
 
13.03.2014.

Генерал Диковић разговарао са специјалцима који су се вратили из мисије



Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примио је данас припаднике Војске Србије после ангажовања у мултинационалној операцији поморских снага Европске уније - Аталанта.

Састанку су присуствовали и заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Славољуб Јанићијевић и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић, који су са мировњацима разговарали о боравку у мултинационалној операцији, њиховом искуству и раду. Они су истакли да је у плану ангажовање другог тима из Специјалне бригаде од средине јула ове године.

Први аутономни тим за заштиту бродова чинило је дванаест припадника Војске Србије, који је предводио мајор Иван Танацковић. Он је истакао да је тим био одличан и да су током вишемесечног ангажовања у мисији показали изузетну професионалност и достојно репрезентовали Војску Србије и Републику Србију. Мајор Танацковић је пренео начелнику Генералштаба да је наш тим посебно добро сарађивао са припадницима француских оружаних снага.

-Ако смо од некога имали помоћ, онда су то биле француске оружане снаге, рекао је вођа првог аутономног тима.

Српски аутономни тим за заштиту бродова штитио је, од 1. децембра прошле до 2. марта ове године, брод Светског програма за храну „Каролина скан“, који превози храну и другу хуманитарну помоћ за становнике Сомалије. Главни задатак тима био је заштита брода од напада пирата током пловидбе дуж обала Сомалије у Индијском океану.