Министарство одбране Републике Србије
 
12.03.2014.

Завршени радови на рашчишћавању дела зграде Генералштаба



Данас је обележен завршетак радова на рашчишћавању рушевина дела зграде „Б“ старог Генералштаба у центру Београда.

Активности, започете крајем новембра, окончане су у планираном року, а девастирани простор на углу улица Кнеза Милоша и Немањине уређен је и враћен на коришћење грађанима.

Рашчишћени плато обишли су министар одбране у техничкој влади Небоја Родић, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, секретар Привременог органа Града Београда Горан Весић и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Говорећи о томе шта је урађено протеклих седамдесет дана, начелник Управе за инфраструктуру Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране пуковник Милан Сладоје је истакао да су уклоњена три спратна нивоа, одвежено готово 3500 кубних метара уситњеног бетона и арматуре, више од 57000 килограма металне фурде и 7500 килограма лима.

- Приликом извођења радова посебно је вођено рачуна о безбедности пролазника, саобраћаја и ангажованог људства, а шут је одвожен искључиво ноћу, рекао је пуковник Сладоје.

Обраћајући се присутнима, министар Родић је истакао да, када је пре нешто више од седмдесет дана издао наредбу за радове, није постојала никаква калкулација за изборе.

– Калкулисали смо само у корист грађана Београда. Та калкулација је говорила да је недопустиво да у центру града имамо један овакав урушени објекат који је постао и симбол једног времена.

Он је додао да му је жао што није имао прилику да гради него да руши, али да га је један мудар човек уверио да ствари не стоје тако.

- Рекао ми је да ово управо најављује да ће бити промене и да ћемо зидати, јер смо успели да један део објекта, после петнаест година, а ви знате на шта је личио, успешно уклонимо, због чега се ја посебно захваљујем свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије. Ово посебно јер сам био у прилици да разговарам са станарима зграде у близини објекта, који су ми рекли да нису ни приметили када је објекат нестао. Министар  је најавио да је сада на реду комплетно уклањане зграде преко пута, у Немањиној улици.

 - Сава је одавде далеко око километер, а пошто је почело рашчишћавање и уклањање железничких шина и прагова, можда је ово наш мали допринос уређењу овог дела града и изласку нашег лепог града на воду.

Секретар привременог органа Града Београда Горан Весић захвалио је Министарству одбране и Војсци Србије на успешно обављеном послу и истакао да овај пројекат није имао везе са новцем него са вољом и знањем.

 - Министарство одбране и министар Родић су у томе успели и за нас је то веома важно јер је уклоњено једно ругло у центру града, а показали смо и да можемо да мењамо ствари на боље.

Радови на углу улица Кнеза Милоша и Немањине, који су у потпуности изведени у организацији Министарства одбране и Војске Србије, обухватили су рашчишћавање урушених остатака армиранобетонске конструкције бруто површине од око 2.100 м2. Извођач је била Војнограђевинска установа "Београд", инвеститор Војнограђевински центар, а пиротехничко обезбеђење пружила је Војска Србије. Вредност обављених радова на анексу зграде „Б“ је око 38 милиона динара, а процене говоре да би за комплетно рашчишћавање оба објекта, рушење и одвожење шута, било потребно отприлике три пута толико.


Зграда Генералштаба пре неколико месеци...













Зграда Генералштаба данас...

















photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Небојша Родић | FLV
Секретар Привремног органа Града Београда Горан Весић | FLV
Слика са догађаја | FLV
Пуковник Милан Сладоје | FLV