Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2014.

Сарадња Министарства одбране са Међународном организацијом за миграције



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић разговарао је данас са регионалним координатором Међународне организације за миграције (~IOM~) Ђанлуком Роком о перспективама будуће сарадње са том организацијом.

На састанку је изнета потреба пружања помоћи мирнодопским и ратним војним ветеранима, војним инвалидима, као и подршка породицама и деци погинулих професионалних војника, кроз програме социјално-економске подршке и бриге о породици, као и њихово запошљавање на микроекономском нивоу покретањем предузетништва. Исказана је обострана заинтересованост за покретање регионалног пројекта збрињавања ветерана земаља бивше Југославије.

Министар Родић предложио је да се размотри могућност финансирања Пројекта социјалне адаптације и економске интеграције професионалних војника, старијих од 40 година, након истека уговореног рока у Министарству одбране и Војсци Србије.

Међународна организација за миграције у Србији је основана 1992. године, као део међуагенцијске мреже Уједињених нација за помоћ расељеним лицима, као последица конфликaта на простору бивше СФРЈ. Од јула 2006. до јуна 2011. године, Међународна организација за миграције реализовала је у Србји пројекат помоћи војном кадру, односно лицима која излазе из система одбране (тзв. „~NTF~ пројекат“ Програма ~NАТО~ Партнерство за мир).

Пројекат је био осмишљен као техничко – финансијска подршка већ постојећем Програму подршке у промени каријере професионалних припадника Министарства одбране (~PRISMA~), а финансирало га је 18 земаља. Током петогодишње реализације ~NTF~ Пројекта уложено је око 9.400.000 евра, а у регионалним канцеларијама Дирекције (канцеларије у Београду, Нишу, Новом Саду и Краљеву) регистровано је преко 7.500 потенцијалних корисника Пројекта, док је директна подршка пружена кроз 4.580 појединачних пројеката.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем  | FLV