Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2014.

Сарадња са Краљевином Данском



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац, боравила је у посети Министарству одбране Краљевине Данске, у оквиру одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација.

Пуковник Коњиковац захвалио jе на сарадњи и досадашњим улагањима Краљевине Данске  која су допринела да систем одбране остане виталан као и да се све потребне реформе спроведу. С обзиром на чињеницу преговарачког процеса Србије са Европском унијом, он је изразио наду да ће традиционални партнери показати солидарност и поред економске кризе која погађа читав свет, наставити са подршком у процесу реформе система одбране и достизања потребног нивоа интероперабилности.

Имајући у виду озбиљна буџетска смањења, као и могућност да ова година буде последња у погледу пројектног приступа, наглашена је неопходност континуиране подршке за завршетак петогодишњег циклуса имеплементације пројеката, како у информатичко-техничкој области, тако и у другим тежишним областима сарадње, попут образовања, логистике, психолошке делатности и људских ресурса. Истакнуто је да би таквим приступом, Данска осигурала одржив напредак и трајни ефекат реформи система одбране Републике Србије. У том смислу, пуковник Коњиковац пренео је позив министра одбране Небојше Родића да министар одбране Краљевине Данске Николај Вамен у што скоријем периоду посети Србију.

Иако је Данска задржала извесна ограничења према Заједничкој спољној и безбедносној политици Европске уније, Србија види заједнички интерес за унапређењем сарадње у областима обуке и образовања у наредном периоду, посебно када је реч о обуци за учешће у мултинационалним операцијама. У циљу даљег унапређења сарадње и прецизног дефинисања међународног правног оквира, иницирано је потписивање Споразума о сарадњи у области одбране у наредном периоду.

Бригадни генерал Клаус-Хансен је посебно истакао да је европска перспектива Србије веома охрабрујућа и пренео да ће Србија за Данску бити и остати  значајни партнер на Балкану. Будући да постоји јасна намера обе стране да наставе финансирање, Клаус -Хансен је изразио наду да ће у наредном периоду Србија дефинисати стратешке пројекте са видљивијим ефектом реализације, а Краљевина Данска настојаће да изнађе нове механизме финансирања билатералних активности у области одбране.

У разговору са представницима Министарства одбране Републике Србије, саговорници су упознати са стратешко доктринарним документима, ставовима Данске о актуелним глобалним безбедносним изазовима и претњама, као и перспективама за учешће у мировним операцијама у наредном периоду. Презентован је тренутни статус ангажовања данских оружаних снага у операцијама подршке миру у целом свету и истакнут фокус на јачању међународне сарадње у области одбране и изградњи капацитета.

Након усаглашавања потписан је План билатералне војне сарадње за 2014. годину, који по квалитету и квантитету представља један од најпродуктивнијих.