Министарство одбране Републике Србије
 
06.03.2014.

Најава Међународне бициклистичке трке



У  Дому Војске Србије данас је одржана прва у низу конференција за новинаре поводом предстојеће 54. међународне бициклистичке трке „Кроз Србију 2014.“

Слоган трке, која ће се одржати од 17 до 22 јуна, под високим покровитељством председника Србије Томислава Николића, биће "Стазама слободе наших предака", а посвећена је обележавању два јубилеја - 100 година од почетка Првог светског рата и 75 година од оснивања трке.

Конференцији је претходила конститутивна седница Организационог одбора Трке којој је председавао министар одбране Небојша Родић.

Обраћајући се окупљенима у име министра одбране, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић, најавио да ће овогодишња трка, због јубилеја коме је посвећена, додатно привући пажњу домаће и интернационалне јавности.

- Трудићемо се као Организациони одбор, али и као Влада Србије и градови кроз које трка пролази, да дамо све од себе како би она на најбољи могући начин репрезентовала Србију, шаљући поруку о политички стабилној, правно уређеној и демократској Србији, која је достојна оних предака у чију се славу и част ова трка одржава – истакао је државни секретар Божовић, наглашавајући да ће МУП Србије учинити све да безбедност трке буде на највишем нивоу.

Према речима директора Трке, Љубомира Стојановића, посебна је част што је ове године на челу Организационог одбора министар Родић, истичући да је бициклизам специфичан спорт који се одвија ван сала, на јавним путевима, па без асистенције државних институција не би имали висок ниво безбедности и регуларности такмичења.

Трка почиње из Пожаревца, завршава се у Београду, на Авали код споменика Незнаном јунаку, а градови домаћини су још и Крушевац, Прибој, Пале у Републици Српској и Рума. Трка ће трајати шест дана, у шест етапа, на којима ће учешће узети бициклисти из двадесет земаља. Укупна дужина трасе је 850 километара, а најдужа етапа је од Крушевца до Прибоја и износи 190 километара.Бициклистичка трка кроз Србију основана је 5. марта 1939. године, а њено одржавање прекинуо је Други светски рат. Обновљена је 1969. године, и од тада се непрекидно организује.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Седница Организационог одбора | FLV
Конференција за новинаре | FLV