Министарство одбране Републике Србије
 
05.03.2014.

Посета делегације Министарства одбране Израела



Делегација Министарства одбране Државе Израел, на челу са Јакобом Лаором, директором за Европу у Директорату за политику одбране, боравила је у дводневној посети Министарству одбране Републике Србије.

У оквиру одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација, у Управи за међународну војну сарадњу, одржан је састанак заступника начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковника Милана Коњиковца са израелском делегацијом.

Пуковник Коњиковац пренео је да добри односи две државе представљају одличну основу за развој и интензивирање сарадње са том земљом, од њеног успостављања 2001. године, са значајним простором за даље унапређење. Предложено је да се размотре могућности дефинисања правног оквира сарадње у виду Споразума о сарадњи у области одбране који би на свеобухватнији начин третирао даљу сарадњу.

Изражена је спремност Министарства одбране Републике Србије, да поред војноекономске, са Израелом развија и сарадњу у областима војног образовања, војне медицине и свим другим областима од заједничког интереса, укључујући и војно-војну сарадњу.

Лаор је захвалио на срдачном пријему и потврдио да је Израел заинтересована за даље јачање сарадње у области одбране. Понудио је дефинисање нових области сарадње у складу са могућностима обе стране.

Разматран је предлог Плана билатералне одбрамбене сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Државе Израел за 2014. годину.

Током посете, поред пријема код помоћника министра за политику одбране  Мирослава Јовановића, чланови израелске делегације разговарали су одвојено и са представницима Сектора за материјалне ресурсе и ЈП ''Југоимпорт-СДПР'', Генералштаба Војске Србије, Универзитета одбране, Војне академије, Војномедицинске академије и Војног архива.

У оквиру посете Војној академији, Лаор је одржао предавање о политичко-безбедносној ситуацији у региону Блиског истока за слушаоце командно-штабног и генералштабног усавршавања.