Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2014.

Састанак министра одбране са амбасадором Индонезије



Министар одбране Небојша Родић разговарао је данас са амбасадором Републике Индонезије у Републици Србији Њ.Е. Семјуелом Самсоном. Током  разговора истакнуто је да две земље имају сарадњу засновану на међусобном уважавању и поштовању, још од упостављања дипломатских односа 1954. године, преко изузетно плодне сарадње у оквиру Покрета несврстаних земаља, па све до данашњих дана.

Исказана је захвалност што Република Индонезија пружа принципијелну подршку у борби за заштиту наших легитимних интереса поводом једнострано проглашене независности тзв. ''Косова''. Још једном је истакнуто да је чланство Србије у ЕУ наш главни спољнополитички циљ, али да то неће утицати на нашу жељу да остваримо сарадњу са пријатељским државама и на истоку и на западу, на бази партнерства и уважавања.

Саговорници су се сагласили да су општи билатерални односи значајно унапређени у протеклом периоду, о чему сведочи управо завршени Сајам туризма чији је домаћин, уз Србију, била управо Република Индонезија. Истакнуто је да сарадња у области одбране са Индонезијом може бити побољшана, посебно имајући у виду да је Споразум о сарадњи у области одбране, потписан 13. септембра 2011. године, створио правни оквир и услове за развој и интензивирање сарадње, што треба реализовати у наредном периоду. Изражено је посебно задовољство због најаве да ће министар одбране Републике Индонезије до краја ове године  посетити Републику Србију, што ће бити одлична прилика да се установе стратешки правци даље билатералне војне сарадње.

Тежиште сарадње у области одбране очекује се кроз унапређивање војномедицинске, војнообразовне и војноекономске сарадње, као и сарадње у борби против тероризма и размене искустава о учешћу у мировним операцијама, али и у другим областима сарадње од обостраног интереса.

Министар Родић је упознао саговорника о тренутној ситуацији у Републици Србији у светлу предстојећих парламентарних избора, исказавши уверење да неће доћи до промене наших спољнополитичких приоритета, као и да ће бити настављени започети реформски процеси у систему одбране Републике Србије.

Говорећи о свом ангажману у Републици Србији амбасадор Самсон је нагласио да се трудио да искористи сву своју енергију како би се максимално унапредила општа билатерална сарадња и блискост два народа.

На крају разговора министар Родић је захвалио амбасадору Самсону на исказаном труду и ентузијазму којим је након три године боравка у Београду оставио неизбрисив траг у развоју пријатељских односа две земље.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV