Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2014.

Свечана академија поводом 170 година Војномедицинске академије



Поводом обележавања јубилеја 170 година Војномедицинске академије, вечерас је у Дому Гарде на Топчидеру одржана свечана академија којој су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, представници Владе, патријарх српски Иринеј, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, инострани војни представници, као пријатељи и сарадници ВМА.

Честитајући јубилеј, председник Николић подсетио је на богату традицију те војномедицинске установе, истичући да грађани Србије традиционално највише поверења имају у стубове српске државности, међу које, као симбол институција, сврставају Министарство одбране и Војску Србије.

- На успостављање тог поверења битно је утицао војни здравствени систем, чији је витални део и покретачка снага ВМА. Она је институција од националног значаја и већ деценијама једна од највећих и најугледнијих војних болница у југоисточној Европи – поручио је председник Николић

Према његовим речима, испит, на којем наши лекари заслужују дивљење и поштовање својих колега широм света и стичу углед, полаже се и у оквиру богате међународне сарадње и ангажовања наших санитетских тимова у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

- Тако се врши промоција стечених знања и вештина наших војних лекара и медицинског особља, тако се достојно представља наша земља у свету – нагласио је председник Николић, оцењујући да је војно медицинско особље понос Србије зато што и данас поставља и брани највише стандарде у лечењу, превентивној медицини, образовању и као и у научно-истраживачком раду.

Председник је, такође, изразио уверење да ће запослени на ВМА и у наредном периоду оправдати свој углед у земљи и свету, настављајући да остварују врхунске резултате у том високоетичком позиву, као и технолошку модернизацију и образовање младих лекара и медицинског особља.

- Очекујем да ВМА одржи и унапреди углед елитне медицинске установе, да у региону и свету остане препознатљива по свом квалитету, да остане понос система одбране, здравства и државе у целини – закључио је председник Николић.

Према речима начелника Војномедицинске академије бригадног генерала проф. др Маријана Новаковића, та кућа прешла је дуг развојни пут, од 1844. године, када је указом кнеза Александра Карађорђевића формирана, до данас, када обележава 170 година постојања.

- Наша установа мењала је током дугих и бурних деценија називе и места на којима се налазила, увек пратећи судбину свога народа, и расла и ширила своју хуману делатност у корак са српском државом, чији је један од симбола била и остала све до данашњег доба – нагласио је генерал Новаковић, додајући да јубилеј пада у час када наша држава обележава сто година од почетка Великог рата, у којем је српско војно здравство дало велики допринос победи Савезничке војске. Вечерашњи програм је и подсећање да је ВМА у свим фазама свога рада дубоко срасла са српском народном традицијом и државношћу.

Он је истакао да је ВМА основана са племенитим циљем да буде уз свој народ, и када се ратовало и страдало, и када се уздизало и развијало, а кад год је било тешко и најтеже, њени лекари и сестре били су на својим радним местима, на првим линијама фронта и првим линијама збрињавања и без права на грешку.

- Као институција од националног значаја, интегрални део Министарства одбране и републичког здравственог система, а такође и система просвете и науке, ВМА и данас има циљ који је, у исти мах, и основ нашег рада. Реч је о сталном, колико нужном толико и неопходном унапређењу здравствених услуга. Уз непрестану бригу о пацијентима, због којих постојимо, ми школујемо и будуће генерације лекара. Примењујући светске здравствене стандарде, ВМА се интензивно бави и научноистраживачким радом и, увек у служби што ефикаснијег лечења, сарађује са државама и међународним организацијама широм света – нагласио не начелник ВМА, указујући да сталну модернизацију практичних и научних потенцијала запослени на ВМА виде као сопствену етичку, професионалну и националну обавезу, уз императивну тежњу да заједно са свим струковним институцијама унапређују здравство у Србији.

Осим јубилеја ВМА, програм вечерашње свечаности био је посвећен и обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата, па су гости били у прилици да уживају у извођењу композиција реномираних музичких уметника уз пратњу Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, као и драмским монолозима глумаца.
.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Свечаност | FLV
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић | FLV
Председник Србије Томислав Николић | FLV