Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2014.

Промоција књиге о светим ратницима у Дому Војске



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је промовисана књига „Свети ратници – Житија светих војсковођа и војника“ пуковника др Борислава Д. Гроздића. У књизи аутор је обрадио 182 житија светих ратника разних народа Руса, Грка, Срба, Украјинаца, Грузијаца, Персијанаца, Литванаца и других. Први пут на српском језику дата су и нека житија румунских светих војника.

О књизи су говорили начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић и начелница издавачке делатности те куће Драгана Марковић, епископ ремезијански Андреј, јеромонах Доситеј Хиландарац и аутор.

Генерал Диковић истакао је да је пуковник Гроздић дао пун допринос „пруживши нам прилику да у плодовима његовог дугогодишњег рада уживамо и да се духовно богатимо, размишљајући о ратницима са светачким ореолом“.
- Читаоцу може да се учини да наслов „Свети ратници“ садржи унутрашњу противречност. Ако знамо да рат доноси велика зла, може ли ратник да буде светац? Делује неспојиво, али само наизглед. Правда и неправда често су две стране, истоградне. Освајач је оличење неправде, а онај који брани своје огњиште, породицу, светиње и отаџбину од насртаја освајача поборник је правде, рекао је начелник Генералштаба и додао да браниоца и ослободиоца учешће у рату не лишава врлина, него их искушава, истиче и уздиже.

Идеја да објави опширнија житија светих војсковођа и војника, код аутора постоји већ више од десет година.

- Најдубља жеља била је да помоћу ове књиге укажем на најмоћније оружје којим се може победити сваки непријатељ, а то је сила духа и морална сила. Оружје војнику није једини него последњи и коначни аргумент у националној одбрани. „Свети ратници“ су пример како се реч претвара у дело, рекао је пуковник Гроздић и захвалио сарадницима на сарадњи.

Промоцији су присуствовали државни секретар Министарства одбране Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране, Војске Србије, цркве, пријатељи и бројни гости.

У музичком програму учествовали су група Пирг и Маја Стојановић са Факултета музичких уметности.

Књигу је за објављивање благословио његова светост патријарх српски господин Иринеј.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Љубиша Диковић | FLV
Пуковник Борислав Гроздић | FLV
Промоција | FLV