Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2014.

Министар Родић у посети Републици Грчкој



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић разговарао је данас у Атини са министром одбране Републике Грчке Димитрисом Аврамопулосом.

Министар Родић изразио је захвалност на континуираној подршци и помоћи Републике Грчке на путу Србије ка чланству у Европској унији. Он је, такође, пожелео успех и постизање свих зацртаних циљева током председавања Грчке Европском унијом, у времену тешке економске кризе и нестабилног окружења у којем се Европа тренутно налази. Министар Родић истакао је да су разговори са грчким колегом били врло успешни и ефикасни и да је донета чврста одлука да се снажно појача билатерална војна сарадња кроз заједничко ангажовање у више области.

Истакнуте су следеће активности од изузетног значаја:

1. Потписивање Техничког споразума о коришћењу услуга Атинског мултилатералног центра за координацију поморског транспорта (~AMSCC~), ради транспорта српских снага у операције подршке миру;
2. Потписивање Техничког споразума о заједничком ангажовању на грчким бродовима у европској операцији АТАЛАНТА у водама Рога Африке;
3. Одлуку о размени официра наших оружаних снага на постдипломским нивоима усавршавања у војнообразовним институцијама обе земље;
4. Посебно је сагледано учешће Војске Србије у борбеној групи ЕУ ~HELBROC~, која је оперативна у првој половини ове године. Афирмативан географски аспект групе и њена политичка природа представљали би битан бенефит за нашу нашу државу и војску.

„У наредном периоду ћемо настојати да пронађемо модалитете сарадње и на плану одбрамбених индустрија, што је од великог значаја за обе земље у време економске кризе и обостраних настојања да се обезбеди посао и достојан живот за наше грађане“, нагласио је Родић. Изражена је захвалност на подршци и присуству припадника грчких оружаних снага на годишњим комеморативним свечаностима и на српским војним меморијалима у Солуну и на острву Крф, као и за спремност да прихвате нашег представника који борави као посматрач у команди регионалне међународне јединице ~SEEBRIG~ у Лариси, у Грчкој.

„Истовремено, Република Србија са пијететом и хришћанском оданошћу чува успомену на 358 грчких војника који су сахрањени у заједничкој гробници у Пироту“, рекао је Родић.

Министра одбране Небојшу Родића примио је данас и председник Републике Грчке Каролас Папуљас.


Видео: Министарство националне одбране Републике Грчке

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Видео | FLV