Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2014.

Завршена јавна расправа о нацртима закона о одбрани и Војсци



У Дому Војске Србије данас је одржан округли сто о нацртима закона о изменама и допунама Закона о одбрани и Закона о Војсци Србије, чиме је, практично, завршена јавна расправа Министарства одбране о тим највишим правним актима у области одбране.

После јавних расправа организованих недавно у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, представници Радне групе Министарства одбране Биљана Бабић, секретар Министарства одбране, Славица Јерковић, начелница Праве управе и пуковник Вјекослав Богуновић, инспектор у Инспекторату одбране представили су и у Београду измене и допуне системских закона које, према њиховим речима, воде побољшању ефикасности функционисања система одбране и Војске Србије.

- Измене смо предузели да би се отклонили уочени недостаци у примени закона донетих 2007. године и због потреба усаглашавања с променама у правном систему Србије, које су се догодиле у међувремену, рекла је Биљана Бабић и додала да измене у нацртима двају закона могу се поделити на две групе, на оне које се односе на уређење нових односа, или прецизније регулсање неких одредби новим и оне које се доносе ради усклађивања с временом и другим законима и прописима који важе на подручју Србије.

О новинама у Закону о одбрани више је говорила Славица Јерковић која је нагласила да су нацртима измена, између осталог, прецизније регулисане надлежности председника Републике, Владе, Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије у области одбране, овлашћења у доношењу подзаконских аката, материја инспекцијског надзора, надлежности у области планирања и изградње војних објеката. Предложено је и враћање војног правобранилаштва, институције која постоји и у другим земљама, а предвиђају се и нове (старе) обавезе грађана, кад је реч о оспособљавању за одбрану.

Пуковник Вјекослав Богуновић из Инспектората одбране је говорио о Нацрту измена и допуна Закона о војсци и том приликом нагласио да се предложена решења у највећој мери односе на уређење материје која до сада није била уређена. Предвиђа се прецизнија евиденција о раду, уређење легитимација и идентификационих картица, упућивања на рад у иностранству, прецизирају се нека овлашћења за доношење прописа и подзаконских аката.

На основу предлога, примедби и конструктивних идеја, пристиглих током јавне расправе на адресу објављену на сајту Министарства одбране, Радна група ће, према речима Биљане Бабић, довршити нацрте који би, на јесен, требало да се нађу у скупштинској процедури.

photoФОТОГАЛЕРИЈА