Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2014.

Обележен Дан Универзитета одбране



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је одржана свечаност поводом Дана Универзитета одбране и три године од оснивања наше најмлађе високошколске војне установе.

Скупу су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Небојша Родић, министри у Влади, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници цивилних и војних универзитета из земље и иностранства, представници Српске православне цркве, наставници и кадети, пријатељи и сарадници Универзитета одбране.

Присутнима су се обратили министар одбране Небојша Родић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, председник Конференције универзитета Србије и ректор Београдског универзитета академик проф. др Владимир Бумбаширевић и генерал Рудолф Урбан с Универзитета одбране из Брна.

Министар Родић подсетио је на бесконачност људске жеље за знањем, која представља покретач на путу ка знању и истини.

- Образовање као и истина јесу аксиоми просперитета, и заједно с васпитањем су једини могући пут који води ка прогресу. На том путу могуће је погрешити, али ко није спреман да прихвати сопствену грешку, никада неће направити ништа оригинално. Универзитет одбране има чврсте темеље и традицију у изворишту војног образовања, а систем одбране, односно војска, тек је у скорије време препознао да своју стратегијску будућност може темељити на образовању и васпитању која је у њеном и општем државном интересу, рекао је министар одбране и додао да су знање и вештине које се данас стичу особени и специфични, што поставља високе захтеве пред Универзитет одбране, како у развоју научно-истраживачког рада и кадра, тако и у свестраном коришћењу расположивих ресурса.

Привилегију да сарађују с Универзитетом одбране имају они који су спремни на интеракцију, на размену студената и стечених искустава, рекао је министар Родић.

- Прослављајући данашњи дан, спокојни за постигнут квалитет и конкурентност на тржишту образовања, размишљамо и пројектујемо како ићи даље, како учинити Универзитет знатно атрактивнијим, не само за оне који ће свој радни век у целини или делом провести као припадници Војске Србије, него као и високообразовни стручњаци у привреди отаџбине. Свесни смо да нас на овом путу ишчекују препреке, од којих су најозбиљније оне које захтевају промене у нама самима. У свему томе неће нам бити ни лако ни једноставно, али смо намерни да у томе успемо, јер бићемо и даље млади само уколико будемо спремни да ново почнемо. Намера нам је да Универзитет одбране буде још подстицајнији и перспективнији, пре свега у систему одбране, чиме потврђујемо и отворену интеграцију али и уважавање војног образовања с богатим традицијама и веома важном улогом за будућност Војске Србије, рекао је министар Родић и додао да заједничким напорима треба задржати и даље унапредити образовање, не доводећи га до стандардизације него до индивидуалне препознатљивости.

Обраћајући се окупљенима, ректор Универзитета рекао је да је образовање кључ успеха који отвара врата будућности. Он је додао да су припадници Универзитета одбране прихватили свој задатак и мисију уз пуну посвећеност, али да и интезивно раде на проналажењу и припреми законских решења којима би се омогућило да академски рад и резултати рада буду адекватно вредновани.

- Захваљујући војном аспекту организације и постојећим образовним ресурсима, Универзитет одбране је данас поуздани патнер у академској заједници наше земље. У потпуности смо завршили конститутивну и прешли у развојну фазу Универзитета. Tоком прошле године докторате је одбранило 19 наших припадника, изабрано је 30 нових професора а при крају је рад на 40 научних пројеката и више образовних публикација. Створени су и други модерни предуслови и обезбеђени највиши академски стандарди, од учења на даљину, до информатичке и електронске подршке у настави и управљању, чиме се обезбеђује рационалније коришћење радног времена, наставних потенцијала и материјалних ресурса, нагласио је ректор Универзитета одбране.

Генерал Јевтић је истакао да је Универзитет изузетно активан на пројекту унапређења војног образовања у Партнерству за мир, да на разним облицима школовања има више од 100 студената из других земаља као и да је данас са нама 15 ректора и челних људи Универзитета из осам земаља региона и Европе.

У пратећем програму свечаности представили су се хор кадета Војне академије, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ и вокални солиста Алекса Васић. Монологе генерала Франтишека Заха и генерала академика проф. др Изидора Папа, еминентних личности и утемељивача вишедеценијског образовног процеса наше војске, говорили су глумци ТВ серије „Војна академија“ Иван Михаиловић и Бојан Перић, а чланови КУД-а „Лазар Хребељановић“ извели су сплет игара из Србије.

Универзитет одбране у Београду основан је Одлуком Владе Републике Србије 24. фебруара 2011. године.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање генерал-потпуковника проф. др Миодрагa Јевтићa | FLV
Обраћање проф. др Владимира Бумбаширевића  | FLV
Обраћање министра одбране Небојше Родића | FLV
Генерал Рудолф Урбан  | FLV
Свечаност | FLV