Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2014.

Музичко сценски догађај „Аманет“ у Дому Војске Србије



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Национални ансамбл народних песама и игара Србије „Коло“ извели су вечерас, у Свечаној сали Дома Војске Србије, музичко сценску фреску „Аманет“ о страдању и победи Србије од 1914. до 1918. године, у част обележавања стогодишњице Првог светског рата. Сала Дома Војске била је мала да би угостила све заинтересоване посетиоце, те је знатан број њих одлучио да стоји.

Међу присутнима су били и представници система одбране, амбасада акредитованих у Србији, и представници цркве. За сценарио и режију заслужан је редитељ Владимир Лазић, а ансамблом и хором дириговали су мр Ивона Еклемовић и Павле Медаковић.

Према речима редитеља музичко сценска фреска је избор из текстова о догађајима у Првом светском рату, односно о томе како се Србија борила и изашла као победник.

- Завршен је један захтеван посао у коме смо морали музику, певање и игру да склопимо у целину, што није нимало једноставно. Ово је био посао који се, можда на почетку, чинио као једноставан, јер су коришћене познате мелодије и музика која је извођена у већини пригодних свечаности. Међутим, како је посао одмицао, показало се да је то сложен посао и да је, без обзира на квалитет ансамбла, потребно уложити професионални труд и бити на нивоу задатка, рекао је Лазић.

Он је истакао да је сарадња с Уметничким ансамблом Министарства одбране била изузетно добра, и да је на почетку јасно постављено шта мора „Коло“ да изведе, а шта „Бинички“.

- Морам признати да је ово један од послова у којима нисам имао проблеме, јер је уобичајено да постоје несугласице и недоумице око сарадње различитих уметничких састава. У почетку смо се усагласили да је ово заједнички пројекат и да нема места несугласицама, те вечерашњи пројекат изгледа као да смо месецима заједно вежбали, рекао је редитељ „Аманета“.

Програм је изведен уз неколико музичких нумера, међу којима су „Марш цара Душана“, „Ја сам ја, Јеремија“, „Марш на Дрину“, „Марширала краља Петра Гарда“, и „Востани Сербие“, а у филмском делу учествовали су Љиљана Стјепановић, Михајло Јанкетић, Марко Николић, Милорад Мандић, и други драмски уметници.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава редитеља Владимира Лазића | FLV
Музичко сценски догађај | FLV