Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2014.

Промоција нове генерације резервних официра



Поводом завршетка школовања класе слушалаца за резервне официре генерације „септембар 2013“, на Војној академији је данас одржана свечаност на којој су у чинове резервних потпоручника санитетске, ветеринарске и интендантске службе, службе телекомуникација и техничке службе Копнене војске произведени 61 младић и девојка. Они су претходних шест месеци били на оспособљавању на Војној академији и Војномедицинској академији.

 Свечаности су присуствовали начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна, проф. др Звонко Магић, начелник Института за медицинска истраживања ВМА, који су и уручили признања најбољима у рангу, начелник Школе националне одбране пуковник Миле Јелић, представници Генералштаба Војске Србије, бројне старешине Војске Србије као и породице, родбина и пријатељи промовисаних резервних официра.

Поздрављајући присутне у име Министарства одбране и Војске Србије, начелник Школе националне одбране пуковник Јелић истакао је да је школовање резервних официра веома значајно у смислу обезбеђивања вредног ресурса за систем одбране.

– Све што су Војна и Војномедицинска академија радиле у протеклих шест месеци било је у функцији остваривање циљева школовања. Задатак праве школе мора бити нешто више од пуког давања нових знања, а то је стварање амбијента у коме се полазници реалистично припремају за оно што ће да постану – истакао је пуковник Јелић и додао су слушаоци током школовања оспособљени за командовање јединицама нивоа вода и у миру и у току борбених дејстава.

Обраћајући се новим резервним официрима Војске Србије, начелник Школе националне одбране истакао је да сматра да су схватили значај правовремено и правилно донете одлуке које непосредно или посредно могу одредити судбине људи којима командују и руководе.

– Надам се да ћете се радо сећати свега што сте доживели у протеклих шест месеци, да ћемо се сретати и да ће сазнања која сте овде стекли допринети вашем даљем професионалном развоју – рекао је пуковник Јелић који је поручио родитељима резервних потпоручника да могу бити поносни на своју децу јер за то имају разлога.

У име нових резервних официра Војске Србије, присутне је поздравио први у рангу, резервни потпоручник 101. класе интендантске службе Горан Костић, са просечном оценом 9,91, који је, као и резервни санитетски потпоручник Милован Миловановић, први у рангу слушалаца ВМА, награђен ручним сатом.  Он је истакао да су протеклих шест месеци донели различите изазове, нове задатке и ситуације.

– Међутим, то нас није поколебало, успели смо на том путу и несебичним залагањем савладали смо све препреке, знајући да смо, после сваке, за корак ближи свом циљу. Бодрили смо једни друге, а родиле су се многе љубави и пријатељства који ће трајати вечно – истакао је први слушалац у рангу који је искористио прилику да се захвали предавачима и старешинама са Војне академије и из јединица у којима су стажирали на помоћи у савладавању знања и вештина.

Јовица и Недељка Костић, родитељи Горана, првог у рангу резервног потпоручника, истичу да су срећни због синовљевог успеха.

– Како да се осећа родитељ таквог детета које се на овај начин представило у свом окружењу него пресрећно, каже мајка и додаје да јој је драго што ће син кренути стопама оца, недавно пензионисаног пуковника Војске Србије.

Отац истиче да је заиста поносан што је син кренуо његовим путем, а нарочито што је постигао најбољи успех у својој генерацији.

Да нису само родитељи срећни због успеха своје деце, каже девојка Горана Миодрага, трећег у рангу, Тамара.

– Пресрећна сам јер знам да је то њему била велика жеља и поносна сам на њега. Биће добар официр, добро се показао и на Академији и на стажирању и нема разлога да не буде тако.

Од данас је резервни офоцир санитетске службе и потпоручница Анита Пантић.

– Веома сам узбуђена, напорно смо радили претходних шест месеци. Прва три месеца у касарни, а касније и у јединицама Војске Србије на стажирању, где смо проверили своја знања. Било је и тешких момената током обуке, али све смо прошли и морам рећи да то за мене представља једно дивно искуство које бих свима препоручила.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава потпоручнице Аните Пантић | FLV
Промоција резервних официра | FLV
Изјаве родитеља најбољег у класи потпоручника Горана Костића | FLV