Министарство одбране Републике Србије
 
17.02.2014.

Сусрет министара одбране Србије и Азербејџана



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић састао се данас у Дому Гарде на Топчидеру са министром одбране Републике Азербејџан генерал-пуковником Закиром Хасановим.

После потписивања Споразума о сарадњи у области одбране, двојица министара су изразила задовољство због развоја добрих и пријатељских односа који су  потврђени током сусрета на највишем нивоу, посебно након доношења Декларације о пријатељским односима и стратешком партнерству двеју држава, коју су потписали председници Томислав Николић и Илхам Алијев, у Бакуу, 8. фебруара прошле године.

Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић истакао је да потписани Споразум представља формално-правни оквир за даље интензивирање сарадње која ће допринети стратешким смерницама развоја и унапређења војно-економске, војно-образовне и војно-медицинске сарадње.

- Ради тога ће, током посете, колегама из Азербејџана бити представљени капацитети Универзитета одбране, Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, као и могућности одбрамбене индустрије Србије. Министар Родић је подсетио да се војна сарадња двеју земаља унапређује заједничким учешћем на вежбама које доприносе оперативним и функционалним способностима Војске Србије.

- Током ове године припадници Националне армије Азербејџана учествоваће на вежби „Викинг14“, заснованој на симулацијама и тренингу за учешће припадника оружаних снага у кризним ситуацијама, као и на међународној вежби~ „Platinum Wolf 14~ „ у бази „Југ“.

Министар одбране у техничкој влади захвалио је колеги из Азербејџана на чврстој, принципијелној подршци коју његова земља пружа борби Републике Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета на простору Косова и Метохије.

Министар одбране Републике Азербејџан генерал-пуковник Закир Хасанов „веома важном“ оценио је војну сарадњу двеју држава, о чему, како је истакао, сведочи и данашње потписивање Споразума о сарадњи у области одбране.

- Наша сарадња ће се наставити и додатно развијати у будућности, у многим правцима и областима, а на то смо упућени јер обе државе имају проблем са сепаратистичким тежњама. Азербејџан подржава суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на целој територији, баш као што Република Србија чини кад је реч о нашој држави и проблему Нагорног Карабаха.

Министар Хасанов је изразио задовољство због веома богатог програма посете Србији коју је описао као „дивну, пријатељску земљу“.

Министра одбране Азербејџана током посете Србији примиће председник Томислав Николић и први потпредседник техничке владе Александар Вучић.

Mинистар одбране Азербејџанa генерал-пуковник Закир Хасанов и државни секретар Зоран Ђорђевић, положили су данас венце и цвеће у Ташмајданском парку, на споменике Хејдару Алијеву, Милораду Павићу и деци страдалој током НАТО агресије 1999. године.

Полагање венаца на споменике Хејдару Алијеву, првом председнику независног Азербејџана, и истакнутом српском писцу Милораду Павићу, који је светску славу стекао романом „Хазарски речник“, о народу за који се верује да је живео на територији данашњег Азербејџана, потврда је пријатељства два народа и сарадње која подстиче привредни развој и размену културних вредности.

Венци на споменик деци настрадалој током НАТО агресије СР Југославије 1999. године, када је око 2.500 цивила и више од 80 деце изгубило живот, снажна су антиратна порука и протест против убијања недужних цивила и деце у ратним сукобима.

Ташмајдански парк у Београду обновљен је донацијом Азербејџана и отворен 8. јуна 2011. године. Део је културне мисије Азербејџана да даје средства за обнављање паркова у другим државама, као што су паркови у Букурешту, Истанбулу и још неким европским градовима, у којима се подижу споменици првом председнику те земље након стицања независности, иначе оцу садашњег председника Илхама Алијева. Споменици Алијеву и Павићу високи су око три метра и налазе се на централној стази парка, а аутор бронзаних скулптура је азербејџански вајар Натиг Алијев.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Дочек и разговори | FLV
Потписивање споразума | FLV
Изјава министра Родића | FLV
Изјава генерал-пуковника Закира Хасанова | FLV
Полагање венаца | FLV