Министарство одбране Републике Србије
 
16.02.2014.

Отворени конкурси за војне школе



Конкурси за пријем ученика и кадета у војне школе отворени су 15. фебруара и трајаће до 31. марта 2014. године. У Војну гимназију прима се 90 ученика, у Војну академију 50 кадета, док се на Медицински факултет Војномедицинске академије прима 25 кадета.

Ове године, по први пут у Војну гимназију примају се и ученице, тако да су сада све војне образовне институције отворене за кандидате оба пола.

Младићи и девојке који желе конкуришу за упис у војне школе, потребно је да на време поднесу пријаву у центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка. Уз пријаву потребно је приложити неопходну документацију.

Војна академија и Војна гимназија ће, за време трајања конкурса, сваке суботе организовати акцију „Отворена врата“. Тада ће сви заинтересовани бити у прилици да посете ове школе и непосредно се упознају са  њиховим капацитетима и могућностима, док ће им запослени пружити све потребне информације у вези са конкурсом и условима живота и рада.

За време школовања ученицима и кадетима обезбеђени су бесплатан смештај и исхрана у интернатима Војне академије и Војне гимназије, као и целокупна наставна литература, капацитети Спортског центра, библиотеке, интернет центра.

По завршетку школовања, кадети стичу високо образовање и стручно звање које је прописано акредитованим студијским програмима. Након успешно завршеног школовања у Војној академији и на Медицинском факултету ВМА примају се у професионалну војну службу и производе у чин потпоручника одговарајућег рода - службе.

Конкурс је објављен у магазину „ОДБРАНА“ и на сајтовима Министарства одбране -~ www.mod.gov.rs~, Универзитета одбране - ~www.uo.mod.gov.rs~, Војне академије –~ www.va.mod.gov.rs~, Војномедицинске академије -~www.vma.mod.gov.rs~ и Војне гимназије – ~www.gimnazija.mod.gov.rs~ где се може наћи више информација о условима конкурса и о потребној документацији.

Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Војне гимназије

Конкурс за пријем кандидата из грађанства у Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду