Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2014.

Пријем поводом Дана државности




Председник Србије Томислав Николић вечерас је, поводом 15. фебруара, Дана државности, приредио пријем за високе званице међу којима су били министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Поздрављајући званице, Николић је рекао да се на данашњи дан са поносом сећамо историјских догађаја који су кључни за обнављање српске државности јер, током вишевековног ропства, где је једино питање било опстанак, српски народ није могао да оствари већи општеисторијски или макар европски утицај великим културним и државним делима.

"Али је упркос вишевековном угњетавању широм Балкана, у великој мери очувао свој национални идентитет, баштину, језик и културу", констатовао је Николић. Према његовој оцени, многи нису били свесни да је Првим српским устанком отпочела балканска револуција и решавање источног питања на националном и демократском начелу.  "То је била буна обесправљених против привилегованих, резултирала је буђењем националне свести и преточена је у борбу за слободу", рекао је Николић. Са аспекта резуллтата и идеје о слободи, нагласио је Николић, Први српски устанак оправдавао би и израз револуција.

Говорећи о Сретењском уставу, донетом 1835. године, Николић је нагласио да је њиме је отпочело обнављање српске државе и, иако кратког даха, имао је огроман значај за разумевање улоге демократских установа и представљао је темељ за демократизацију политичких институција.

"Просветитељске и либералне идеје које су у њему садржане, биле су основа за развој будуће српске државе. Отуда нам и данас широк спектар слободоумних идеја: независност судства, грађанске слободе и права, неприкосновеност личности... право на законито суђење, равноправност грађана без обзира на веру и националност", рекао је председник Николић.


Агенције: Танјуг и Фонет

photoФОТОГАЛЕРИЈА