Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2014.

Седница Ректорског савета Конференције универзитета Србијe



Радна седница Ректорског савета Конференције универзитета Србије (КОНУС) одржана је данас у Дому Војске Србије.

Седници су присуствовали министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, ректори универзитета у Србији, ректори универзитета у Републици Српској, председници Националног савета за високо образовање и науку као и председник Националне комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Тема радне седнице била је – Унапређење сарадње и образовне делатности Универзитета одбране у Београду с универзитетима у Републици Србији. Уводну реч одржао је заменик председника КОНУС-а, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Мирослав Весковић, а домаћин састанка био је ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић.

Професор Весковић је рекао да састанак представља договор између универзитета о значају Универзитета одбране, и да је веома важно разговарати о томе у чему је допринос универзитета у напретку државе у области образовања.

- Универзитет одбране је изузетно важан и конструктиван члан КОНУС-а, и његова улога је значајна у високообразовном простору Републике Србије, без обзира на специфичност у функционисању и тематици којом се бави. Пред нама су изазови у високом образовању, сарадњи у областима науке и научно-истраживачкој делатности, као и у међународној активности. Треба знањем да допринесемо јачању наших иновативних и истраживачких потенцијала, истакао је професор Весковић.

Ректор Универзитета одбране захвалио је присутнима, досадашњим сарадницима, на подршци коју су до сада пружали најмлађем универзитету у Србији.

- Остварена је добра интеринституционална сарадња и захваљујући томе достигли смо неопходне стандарде да равноправно учествујемо у унапређењу високог образовања и истраживачке делатности на просторима наше државе. Желимо да младе људе које школујемо оспособимо да буду креативни извршиоци и носиоци великог броја задатака, и да војну стручност подигнемо на виши ниво. Такође, желимо да ојачамо наш допринос академској заједници, разменимо искуства, применимо их у пракси и квалитетно ојачамо, рекао је генерал Јевтић.

На крају седнице усвојени су предлози закључака – унапређење међууниверзитетске сарадње у свим областима од националног и заједничког интереса, подршка Универзитету одбране за укључење у Дунавску конференцију универзитета, стручна и колегијална помоћ Универзитету одбране у укључивање у „Хоризонт 2020“ као носиоца или партнера у пројектима, као и укључивање у пројекте од националног значаја, и повезивање високообразовног процеса и привреде. Такође, усвојени су и предлози о сарадњи у области мобилности рада, учења на даљину и целоживотног усавршавања, заједничком учешћу на стручним конференцијама, трансферу и размени искустава и сазнања стечених од иностраних партнера, као и предлог о именовању једног члана КОНУС-а у Савет за научно-истраживачку делатност Универзитета одбране.

Конференција универзитета Србије основана је 2005. године због координирања рада, утврђивања заједничке политике, остваривања заједничких интереса и обављања послова утврђених законом. Чланови КОНУС-а су универзитети који су на дан ступања на снагу Закона о високом образовању имали решење о испуњености услова за почетак рада и обављање делатности, као и новоосновани универзитети који су то својство стекли накнадно.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Седница | FLV
Вера Дондур | FLV
Љиљана Мркић Поповић | FLV