Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2014.

Отворена изложба о скривеном благу Дома Јеврема Грујића



У препуној Галерији Дома Војске Србије, вечерас је отворена изложба „Скривено благо Дома Јеврема Грујића“, која открива богату ризницу уметничких предмета из 18, 19, и 20. века.

Изложба, коју је отворио министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, заједнички је пројекат Дома Јеврема Грујића, Завода за заштиту споменика културе града Београда, Централног института за конзервацију у Београду и Медија центра „Одбрана“.

Присутнима су се обратили и Лазар Шећеровић и Александар Цонић, из Дома Јеврема Грујића, Нела Мићовић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, проф. др Мила Живанчевић, директорка Централног института за конзервацију у Београду и потпуковник Славољуб М. Марковић, директор Медија центра „Одбрана“.

Министар Родић истакао је да је изванредним трудом и ангажовањем запослених у институцијама које су учествовале у пројекту посетиоцима Дома Војске омогућено да у наредних месец дана уживају у класичној музејској поставци.

- Имајући у виду да је наша најзначајнија институција културе, Народни музеј, одавно затворен за јавност, изложба „Скривено благо Дома Јеврема Грујића“ јединствена је прилика не само да сагледамо историју једне значајне српске грађанске породице, већ и да видимо изузетно вредна дела ликовне и примењене уметности, старо оружје и архивску библиотечку грађу која сведочи о богатом културно-историјском наслеђу нашег народа. Истовремено, то је и прилика да се ближе обавестимо о развоју грађанског друштва у Србији, политичком животу и дипломатији, али и да освежимо сећања на прве журeве и вечерња окупљања у чувеној дискотеци „Код Лазе Шећера“ крајем шездесетих година прошлог века, рекао је министар одбране. Он је нагласио да није случајно што је изложба уврштена у програм Дома Војске, некадашњег Ратничког дома, и то баш уочи Дана државности Србије.

- Јеврем Грујић, истакнути правник, политичар, државник и дипломата, и његови потомци, оставили су дубок траг у изградњи модерне српске државе и војске у културном јавном животу. Ово је, такође, и прилика да се уз јубилеје које обележавамо ове године, поводом 100 година од Великог рата, сетимо оних чија имена и знамо и не знамо, али нас својим подвигом уче како се воли своја земља, и како треба бити посвећен, стрпљив и лојалан у остваривању националних интереса, рекао је министар Родић.

Лазар Шећеровић изразио је задовољство што отварању изложбе присуствује „елита Београда“ – политичка, друштвена, културна и интелектуална. Он је истакао да су аутори изложбу приредили како би рекреирали један амбијент српске виђене куће каквих је много било крајем 19. и почетком 20. века, а мало сачувано.

- Велики број људи је учествовао у реализацији пројекта. Идеја је потекла од пуковника Петра Бошковића, начелника Управе за односе с јавношћу Министарства одбране, који је иницијатор заједно са Александром Цонићем, уз моју и подршку потпуковника Марковића. Драго нам је да је изложба изазвала велико интересовање и да је дала допринос приказивању наше културне баштине, рекао је Шећеровић и захвалио свим учесницима у реализацији изложбене поставке, посебно Ивани Весковић, историчару уметности из Завода за заштиту споменика културе града Београда, аутору и кустосу изложбе.

Александар Цонић представио је изложбу као „јединствену на више нивоа“.

– Први пут ће велики број уметничких дела, која до сада нису излагана у јавности, бити приказана, а јединствена је и због изузетне сарадње четири институције. Збирка је настала спонтано током 250 година из љубави према Србији и својим прецима, и неговања успомене на њих, а сваки предмет на изложби прича своју причу јер је везан за један тренутак, једну личност и историјски моменат. Хтели смо да помиримо прошлост и авангарду, рекао је Цонић.

Директорка Централног института за конзервацију у Београду истакла је да је та институција препознала историјски и друштвени значај Јеврема Грујића.

- Желели смо да помоћу заштите и конзервације вредних колекција, које су формиране током два века, дамо наш професионални допринос и помогнемо да се организује систематска брига за тако важан легат. Чланови института били су одушевљени податком да је свака генерација потомака Јеврема Грујића водила изванредну бригу о очувању наследства, те смо одлучили да помогнемо данашњим потомцима да и даље наставе да брину о томе, истакла је професорка Живанчевић.

Нела Мићовић, такође, је нагласила да је изложба јединствена јер је први пут представљен први споменик културе у Београду, али на другачији начин.

- Представили смо атмосферу, амбијент, уметничу колекцију, вредне предмете које смо пренели из аутентичног амбијента куће у галеријски простор. Поставка представља неколико важних прича које чине ову кућу заиста важном. Дакле, ово није само изложба уметничких предмета него и изложба о начину живота, моди, естетици и укусу високе грађанске класе и једне угледне српске породице, истакла је Мићовићка.

Директор Медија центра „Одбрана“ поздравио је велики број посетилаца Дома Војске и напоменуо да постоји одлична сарадња институција које су учествовале у овом пројекту.

- И овом приликом је показано да добра идеја наилази на добар одјек и свесрдну подршку, те да после тога мора бити и квалитетног плода. Надам се да ће Дом Јеврема Грујића, после ове изложбе, привлачити већу пажњу пролазника у Београду, рекао је потпуковник Марковић.

Збирка обухвата дела најзначајнијих српских уметника – Паје Јовановића, Уроша Предића, Стеве Тодоровића, Уроша Кнежевића, Арсенија Петровића, Зоре Петровић, Ивана Табаковића, Ђорђа Крстића, затим употребне предмете, стилски намештај, дипломатске униформе, колекцију старог оружја из ~I и II~ српског устанка, архивску грађу као и концептуално и просторно засебан сегмент заснован на фотографијама прве дискотеке на Балкану, отворене у Дому Јеврема Грујића 1967. године.

Посетиоци ће моћи да виде и најстарију сачувану венчаницу у Србији из 1856. године, како је изгледала Јелена Грујић, прва жена коју је одликовао један султан, пушку Хајдук Вељка, највиша европска одликовања – орден француске легије части, бугарску царску круну, турски златни полу месец, свадбени дар који су Стеван и Стана Ђирић добили од краљице Наталије и краља Милана Обреновића, и још много тога.

Изложба „Скривено благо Дома Јеврема Грујића“, реализована је захваљујући подршци компанија: ~UNIQA OSIGURANjE~, која је генерални покровитељ изложбе, а покровитељи изложбе су: ТЕЛЕКОМ СРБИЈА, ХЕМОФАРМ ФОНДАЦИЈА и ~RAIFFEISEN BANKA~.

Током трајања изложбе, отворене до 15. марта, предвиђен је богат пратећи програм.



photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Ивана Весковић, ауторка изложбе | FLV
Игор Борозан, историчар уметности | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV
Фион Зарубица, уметник и музеолог из Лос Анђелеса | FLV
Лазар Шећеровић и Александар Цонић, представници Дома Јеврема Грујића | FLV
Проф. др Мила Живанчевић, директорка Централног института за конзервацију у Београду | FLV
Изложба | FLV