Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2014.

Министар Родић примио команданта НАТО Здружених снага Напуљ



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић састао се данас са командантом НАТО Здружених снага Напуљ, адмиралом Брусом Клинганом.

На састанку је разговарано о регионалној сарадњи и улози Републике Србије у креирању безбедносног окружења на Балкану, као и сарадњи са НАТО у оквиру програма Партнерство за мир. Посебно је наглашен значај сарадње Војске Србије и КФОР чији резултати значајно утичу на јачање безбедносне ситуације у региону.

Министар Родић је истакао да КФОР ужива највише поверење грађана Србије у односу на остале међународне актере ангажоване на простору Косова и Метохије и да ће одржање неутралне позиције НАТО подржати примену Бриселског споразума између Београда и Приштине. У том смислу од посебне је важности да не дође до смањења снага KФОР, што би довело до отежане имплементације Војнотехничког споразума.

Адмирал Брус Клинган упознат је са чињеницом да је регионална сарадња један од спољно-политичких приоритета Републике Србије. Од предстојећих активности у оквиру регионалних иницијатива посебно је истакнут предстојећи састанак заменика начелникa генералштабова у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе, који ће бити одржан у Београду од 10. до 13. јуна ове године.

Конкретан допринос Републике Србије регионалној сарадњи огледа се кроз активно ангажовање и промовисање националних капацитета у регионалне центре, попут Центра АБХО, Војномедицинске академије, Војне болнице Ниш, базе Југ, Центра за мировне операције. У том контексту посебно се истиче да је током јула 2013. године покренут нови НАТО Поверилачки фонд намењен за унапређење капацитета Техничко-ремонтног завода Крагујевац са циљем да подржи потпуну делаборацију вишка убојних средстава у региону.

Командант НАТО Команде здружених снага у Напуљу је изразио задовољство комуникацијом на високом нивоу између Србије и НАТО, као и жељу да се квалитетна сарадња настави на обострано задовољство.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV