Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2014.

Министар одбране разговарао са начелником Генералштаба Словеначке војске



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић разговарао је данас са начелником Генералштаба Словеначке војске генерал-мајором Добраном Божичем.

Констатовано је да је дугогодишња успешна сарадња Србије и Словеније добар пример развијања пријатељских односa у региону, чији је циљ стварање повољнијег окружења за свеукупан просперитет и развој. О привржености регионалној сарадњи две државе свакако сведочи континуитет састанака на високом нивоу. Изражена је захвалност за подршку у процесу евроинтеграција и професионални однос више од 300 припадникa оружаних снага Словеније у саставу КФОР-а.

Када је реч о војној сарадњи, у протеклој години реализовано је више заједничких активности. Нарочито је изражена сарадња војнообразовних институција и војних архива, као и у области буџета и финансија. Словеначком начелнику Генералштаба представљени су могућности и капацитети Центра АБХО, базе Југ, Војномедицинске академије, Војне болнице у Нишу, Центра за мировне операције и Центра за уништавање муниције и наоружања – ТРЗ Крагујевац.

Министар Родић пренео је саговорнику заинтересованост за словеначка искуства када је реч о учешћу у борбеним групама и пројектима Европске одбрамбене агенције. Као области будуће сарадње предложени су обука, припрема и евентуално заједничко учешће у мултинационалним операцијама и регионалним војним вежбама. Изражена је воља за интензивирањем војноекономске сарадње са Републиком Словенијом.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Пријем | FLV