Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2014.

Друго заседање Алжирско-српске мешовите комисије



Потписивањем Споразума о узајамној размени и заштити тајних података у области одбране између Републике Србије и Демократске Народне Републике Алжир данас је почело Друго заседање мешовите комисије за сарадњу у области одбране.

Споразум су потписали државни секретар Зоран Ђорђевић и генерал Тиреш Мохамед у присуству Његове екселенције амбасадора Алжира у Србији Абделкадера Месдууа, помоћника министра за политику одбране Мирослава Јовановића и представника Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије.

Државни секретар Ђорђевић пожелео је добродошлицу високој војној делегацији из Алжира и успешан рад подкомитетима мешовите комисије у наредна три дана. Он је, у име Министарства одбране Републике Србије, изразио најдубље саучешће гостима из Алжира због тешке авионске несреће која се јуче догодила у њиховој земљи.

Генерал Мохамед je нагласио важност потписивањa споразума за развој будуће сарадње и односа између две војске. Он је захвалио домаћинима на добродошлици, а екпертима који су радили на изради документа на стручности и ефикасности.

Пленарно заседање мешовите комисије за сарадњу у области одбране отворио је помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић који је, уједно, копредседник мешовите комисије. Он је најавио велика очекивања од предстојећих састанака и подвукао намеру Министарства одбране да у Влади Србије буде локомотива развоја сарадње између два пријатељска народа. Циљ Другог заседања је, како је нагласио, даље унапређење и продубљивање стратешког партнерства, те дефинисање конкретних видова и облика сарадње у наредном периоду.

Копредседник алжирског дела мешовите комисије генерал-мајор Грис Абделхамид захвалио је на добродошлици и сагласио се са помоћником министра одбране у погледу важности сарадње два система одбране.

У разговорима који очекују српску и алжирску страну биће речи о конкретним пројектима и сарадњи из области школовања и обуке, војне медицине, одбрамбене индустрије и војних питања.