Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2014.

Министар Родић у посети Бугарској



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић налази се у званичној посети Републици Бугарској на позив министра одбране Ангела Најденова.

У оквиру посете, министар Родић састао се са председником Владе Републике Бугарске Пламеном Орешарским.

Током разговора констатовано је да су политички односи Србије и Бугарске врло добри и без отворених питања. Бугарска подржава европске интеграције Србије и имплементацију споразума између Београда и Приштине, који за циљ има стварање услова за бољи живот свих грађана који живе на простору Косова и Метохије. Изградња добросуседских односа и унапређење сарадње у свим сегментима значајни су за стварање повољне климе за привлачење инвестиција неопходних привредама обе земље.

Оцењено је да развој сарадње у области одбране између држава југоисточне Европе има позитиван ефекат на цео регион. Ангажовање припадника Војске Србије и Оружаних снага Бугарске у мултинационалним операцијама довело је до промене имиџа региона, који сада пружа значајан допринос очувању мира и безбедности у различитим деловима света.

Током званичних разговора у Министарству одбране, оцењено је да добри билатерални односи, у оквиру којих сарадња у области одбране има значајно место, имају позитиван утицај на безбедносну ситуацију у целом региону.

Констатовано је да је билатерална војна сарадња у последњих неколико година значајно унапређена у областима заједничке обуке и вежби, примене софтвера за кодификацију и симулације, војне медицине, војне географије и односа са јавношћу. Истакнуто је да је сарадња два ваздухопловства најинтензивнија и најразвијенија, у оквиру које авијацијске и ракетне јединице две војске једном годишње извршавају бојева гађања на полигону «Шабла» у Бугарској, а пилоти Ваздухопловних снага Бугарске врше обуку на симулатору летења на авиону МиГ-29 на аеродрому Батајница у Србији.

Закључено је да у условима рестриктивне буџетске политике сарадњу у наведеним областима треба и даље унапређивати, а рационалним планирањем заједничких активности обезбедити развој оперативних и функционалних способности две војске.

Процедура усаглашавања текста Протокола о сарадњи у области војне географије између Министарствa одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Бугарске биће завршена у најскорије време, како би Протокол био закључен до краја 2014. године.

На крају разговора потписан је Протокол између министарстава одбране Републике Србије и Републике Бугарске о обуци на симулатору летења на авиону МиГ-29, који омогућава наставак сарадње у овој области и током 2014. године.

Пре церемоније свечаног дочека, у оквиру које је положен венац на Гроб незнаног јунака, и званичних разговора две делегације министар Родић је положио венац на Српском ратном гробљу у Софији, на коме су покопани остаци 454 ратника који су пали у балканским ратовима 1912-1913. године и умрли у ропству током Првог светског рата.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Дочек | FLV