Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2014.

Сарадња са Норвешком



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац, боравила је од 4. до 6. фебруара у узвратној посети Министарству одбране Краљевине Норвешке, у оквиру одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација, потписивања Протокола о сарадњи у области изградње интегритета, као и усаглашавања и потписивања Плана билатералне војне сарадње.

Делегација се у Ослу састала са представницима Управе за међународну безбедносну и одбрамбену политику Министарства одбране, Одељења за Балкан Министарства спољних послова и обишла војномедицинску базу, Међународни центар Оружаних снага Краљевине Норвешке и Центар за учење на даљину.

У разговорима су презентована достигнућа Министарства одбране Републике Србије у процесу реформе система одбране, са посебним нагласком на допринос у области приступања Србије Европској унији, однос према НАТО и механизми сарадње, регионални аспекти безбедносне политике Србије и даљи планови за унапређење регионалне сарадње у области одбране. Такође, презентовани су норвешки ставови о сарадњи са НАТО и Европском унијом, тренутном ангажовању у мировним операцијама и плановима за наредни период.

Током посете потписан је Протокол о сарадњи у оквиру пројекта изградње интегритета. Циљ пројекта је да се идентификују ризици од корупције/неетичког понашања у институцијама сектора одбране у земљама Југоисточне Европе. Пројекат ће обухватати израду анализа потреба прилагођених специфичностима сваке од земаља.

Пуковник Коњиковац оценио је сарадњу у области одбране са Норвешком као изузетно значајну и захвалио је на досадашњој помоћи. Подсетио је да су две традиционално пријатељске државе показале завидан ниво сарадње учешћем у мировној операцији у Чаду 2009. и 2010. године и пренео спремност Министарства одбране да размотри могућност поновног заједничког ангажовања са Норвешком у некој од мисија УН.

Билатерална војна сарадња са Краљевином Норвешком налази се у врху приоритета Министарства одбране, не само када је реч о тежишним областима, као што су образовање или војномедицинска сарадња, већ и у оним областима које су у иницијалној фази, попут енергетске ефикасности. С тим у вези, презентовао је предлоге пројеката Министарства одбране и замолио норвешку страну да размотри могућност учешћа на неким од њих.
Заменица генералног директора за безбедносну политику у Министарству одбране Краљевине Норвешке Нина Борген Бакевол изразила је задовољство достигнутим нивоом сарадње, посебно када је реч о региону Балкана и оценила позитивно иницијативу Србије да преузме водећу улогу у балканским војномедицинским снагама.

Намере Србије да увећа број припадника у мултинационалним операцијама су импресивне и Министарство одбране Краљевине Норвешке спремно је да подржи тако значајне пројекте у мери у којој тренутна буџетска ограничења дозволе. Пренела је да је су обезбеђена значајна средства за подршку у доопремању постојеће Лаке пољске болнице.

Норвешка је искрено посвећен пријатељ Србије, настојаће да убрза завршетак започетих пројеката и направи корак даље у отварању простора за нове области сарадње.

Након консултација, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2014. годину.