Министарство одбране Републике Србије
 
28.01.2014.

Потписани протоколи о донацији Краљевине Данске




У Управи за међународну војну сарадњу Министарства одбране Републике Србије потписана су два протокола о донацијама за пројекте „Електронско архивирање персоналних досијеа Министарства одбране и Војске Србије“ и „Формирање и опремање Одељења за психолошку делатност и успостављање психолошког тест центра за селекцију летача“.

Протокол о донацији за пројекат „Електронско архивирање персоналних досијеа Министарства одбране и Војске Србије“ између министарстава одбране Републике Србије, Краљевине Данске, Краљевине Норвешке и Краљевине Шведске, у име Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Краљевине Данске, потписали су начелник Управе за кадрове бригадни генерал Драгосав Лацковић и пуковник у пензији Курт Рефсгард.

Бригадни генерал Лацковић захвалио је на донацији вредности 44.000 евра, која ће бити искоришћена за израду електронске архиве досијеа запослених у Министарству одбране и Војсци Србије и бивших припадника ЈНА. Он је нагласио је да донација представља пријатељски гест и значајну подршку Министарству одбране Републике Србије и бившим припадницима Војске Србије, који ће сада бити у могућности да брже и једноставније решавају своја статусна питања. Овај пројекат је од посебног значаја за припаднике војске са територије бивше СФРЈ, чија је служба престала у ранијем периоду.

Протокол о донацији за пројекат „Формирање и опремање одељења за психолошку делатност и успостављање психолошког тест центра за селекцију летача“, у име Министарстава одбране потписали су начелница Одељења за развој психолошке делатности Сектора за људске ресурсе Нада Марковић и пуковник у пензији Курт Рефсгард.

Краљевина Данска представља једног од најзначајнијих донатора Министарства одбране, што је знатно унапредило интезитет и квалитет сарадње између два министарства. Обострано је константовано да је однос два министарства данас не само партнерски, већ и пријатељски.

Током боравка пуковника у пензији Рефсгарда биће размотрени даљи модалитети сарадње у области психолошке делатности, логистике и припреме за извођење војних вежби.