Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2014.

Обележен Дан сећања на жртве холокауста



Председник Србије Томислав Николић предводио је државну делегацију на данашњој комеморативној церемонији поводом обележавања 27. јануара - Међународног дана сећања на жртве холокауста на Старом сајмишту код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату. Церемонији је присуствовала и делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио бригадни генерал Драгосав Лацковић.

Након полагања венаца и одавања поште жртвама холокауста, председник Николић је, обраћајући се окупљенима, подсетио да је прошло 70 година од када је отпочело рушење високонапонских, жичаних ограда, које су одвајале пакао логора од остатка света.

- Они који су пакао преживели нису веровали да су њихове патње окончане. Већина није знала где да се врати и није имала коме да се врати. Сваке године се сећамо тих страхота, њихових разарајућих последица, које нас опомињу да тако нешто више никада не сме да се понови. Милиони недужних Јевреја страдало је у Другом светском рату – истакао је председник Николић указујући да су тај незапамћен злочин, починили људи – људима, што ја чини још ужаснијим и монструознијим.

Током четири године окупације Србије, додао је, над јеврејским, српским и ромским становништвом почињени су стравични злочини, а са тог места је много пута у правцу Јајинаца, кретала злогласна покретна гасна комора – камион прерађен у место егзекуције. Према његовим речима, потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама.

- Чињеница да је највећи број криваца пронађен и осуђен, не значи да и даље не треба да се сагледава, оно што по свом карактеру и обиму јесте – један од највећих злочина против човечности у историји цивилизације – закључио је председник Николић.

 Венце су положили и представници Скупштине града Београда, амбасада Израела и Немачке, општине Нови Београд, као и представници јеврејских и ромских организација, а церемонији одавања почасти жртвама холокауста, присуствовали су потомци жртава, некадашњи заточеници логора и чланови дипломатског кора.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а обележава се 27. јануара, на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Председник Србије Томислав Николић | FLV
Полагање венаца | FLV