Министарство одбране Републике Србије
 
26.01.2014.

Патријарх Иринеј освештао богослужбени простор на Војној академији




Његова светост патријарх српски Иринеј, освештаo је данас параклис Покрова Пресвете Богородице у Војној академији, чиме је у службу стављен још један богослужбени објекат у Војсци Србије.

Освећењу, после ког су архијереји Српске православне цркве служили свету литургију,  присуствовали су помоћник министра за људске ресурсе у Министарству одбране Милош Јанковић, начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна, декан медицинског факултета Универзитета одбране бригадни генерал професор доктор Миодраг Чолић, представници Универзитета одбране и кадети Војне академије.

- Повратак позива војног свештеника од изузетне је важности и за Српску православну цркву, али и за Војску Србије. Осим у преношењу верских истина, идеја и учења цркве, како војсци, тако и народу, свештеници са официрским чином су у нашој историји имали и улогу у подизању родољубља и неговању обичаја и традиција једног народа. Војска је део народа, а оно што је присутно у народу, нормално је да буде присутно и у нашој војсци – истакао је патријарх српски Иринеј говорећи о важности почетка коришћења новог богослужбеног објекта  и повратка представника цркве у војне редове.

Генерал Вуруна нагласио је да је припадницима те установе исказана неизрецива част јер је освећење храма посвећеног Покрову Пресвете Богородице обавила његова светост патријарх српски Иринеј.

- Увођењем верске службе у Војску Србије, Војна академија добила је капетана и свештеника оца Немању Петровића и његовог помоћника старијег водника Жарка Морачанина, али и храм који ће служити на радост и добробит свих припадника Војне академије – рекао је Вуруна уручивши патријарху,  у знак захвалности, монографију «Српско војно школство».

Пуковник Борислав Гроздић, професор војне етике на овој високошколској образовној установи Универзитета одбране у Београду, сматра да се чином освећења богослужбеног простора на месту где се формира будући војни кадар српске војске "ствара могућност за све припаднике академије који имају потребе верске природе да их задовоље истог тренутка када их осете, без напуштања круга институције".

Кадети Војне академије Јелена Шулић и Стефан Златичанин кажу да је отварањем молитвеног простора омогућена велика привилегија студентима и свима којима је потребан кутак за молитву.

- Раније смо морали да идемо у цркве и манастире ван круга касарне, па чак и изван града, а сада ћемо у сваком тренутку моћи да посетимо капелу, помолимо се и пронађемо утеху у вери када затреба – поручује Јелена, док њен колега Стефан додаје да се унапред радује редовним недељним литургијама које ће се од данас одржавати на месту где и студира.

По завршетку литургије, патријарх Иринеј уручио је грамате, посебне захвалнице, генералу  Вуруни,  Кадетској бригади, у чије име је захвалницу  примила кадеткиња Јелена Шулић, потпуковнику Ранђелу Китановићу, из секретаријата Војне академије и приватном предузетнику Брани Грумићу из Београда.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Освећење  | FLV
Уручење монографије | FLV
Уручење грамата  | FLV