Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2014.

Вода за Ужице у новом цевоводу



За свега 18 дана, два дана пре утврђеног рока, нови цевовод од Сушичког врела до села Стапари намењен водоснабдевању Ужица завршен је и вода њиме данас већ пролази. Заслуге за то, радећи неуморно на тешком и неприступачном терену, припадају инжењерцима Војске Србије и неимарима ужичког предузећа ''Јединство''. Они су у тако кратком периоду успели да рашчисте сав непроходни простор око реке Сушице, ископају цевовод, поставе 1,9 километара цеви и омогуће да цевоводом протекне воде са новог изворишта.

Признање извођачима ових значајних радова, кључних да се реши озбиљан ужички проблем с пијаћом водом, исказао је данас министар одбране Небојша Родић, који је с начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем и другим сарадницима боравио на Сушичком врелу.

– Ево нас на испуњењу једне обавезе која је започета 6. јануара ове године, када смо добили налог Владе Републике Србије да се грађанима Ужица помогне и реши питање водоснабдевања. Војска Србије овим чином испунила је две обавезе: извршила налог Владе Србије и показала своју спремност и способност да за 18 дана на овом тешком терену постави систем за водоснабдевање.

Овде су, по речима министра, сваког дана била присутна 82 припадника Војске Србије: официра, подофицира и професионалних војника, уз несебични и професионално ангажовање људи из ужичког предузећа ''Јединство''.

– Могу да кажем да смо овај систем са данашњим даном ставили у функцију. То значи да са овог врела кроз цеви вода протиче. Сада се налазимо у фази прочишћавања система, што врло брзо треба да доведе до могућности коришћења воде у свакој кући и породици у Ужицу. То ће бити могуће оног момента када се цео систем, а подсећам да је у граду Ужицу он дуг преко 300 километара, прочисти од онога што представља рецидив акцидента – истакао је Родић и нагласио да је Војска Србије извршила задатак, показала да је привржена грађанима, да уме да буде у функцији извршења и оваквих послова.

– Ово нам је добродошло да можемо и са већом агресивношћу тражити помоћ и ангажовање владе и скупштине за опремање Војске Србије новом техником и новом опремом, јер овај задатак апсолутно нико други у Србији не би могао да испуни сем припадника Војске Србије и уз помоћ таквих привредника као што је предузеће ''Јединство'', рекао је министар Родић.

Министар одбране је подсетио да је он од 6. јануара овде био присутан пет дана спавајући и боравећи са овим људима. С мајором Продановићем, који води војну радну групу, чуо се сваки дан и то већ у 6 ујутру, да чује како су се ствари одвијале.

– Осећање које имам је много више од поноса. Ово је осећање гордости и узвишености, кад видите ове младе људе који су ноћас до пет сати радили да би овај део водоутврде успели да поставе и да бисмо дату реч испунили. Морамо научити да речи обавезују. Ако смо рекли 25. јануар онда је то 25. Да ли је тешко? Па тешко је. Војска Србије никад неће погазити ни довести у сумњу наређење које прими, рок који утврди увек ће испунити – рекао је, с поносом, министар одбране Небојша Родић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА