Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2014.

Генерал Диковић на састанку Војног комитета у Бриселу



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествовао је на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства који је на нивоу начелника генералштабова оружаних снага земаља чланица НАТО-a и програма Партнерство за мир одржан данас у Бриселу.

На састанку се разговарало о главним ефектима имплементације нове структуре војне сарадње на партнерство и безбедносним питањима у поморском, ваздушном и копненом окружењу. Нова структура војне сарадње ојачана је додатним позицијама, посебно у командама на оперативном нивоу, чиме су створени услови за унапређење свеукупне ефикасности и квалитета подршке партнерским државама у имплементацији практичне војне сарадње.

На маргинама састанка, генерал Диковић сусрео се с председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Патриком де Русијеом. Истакавши важност прве међувладине конференције Србија – Европска унија са аспекта приступања Републике Србије Европској унији, генерал Диковић је изразио уверење да Војни комитет у потпуности може помоћи идентификацији области у којима Војска Србије може пружити допринос у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Учешће у операцијама Европске уније за управљање кризама, изградња поверења и јачање војне сарадње у региону остају приоритет Војске Србије и у наредном периоду. Генерал Де Русије позитивно је оценио ангажовање припадника Војске Србије у операцијама Европске уније за управљање кризама. Обострано је закључено да ће посета генерала Диковића Војном комитету Европске уније која је планирана за новембар допринети унапређењу међусобне сарадње.

Генерал Диковић био је и на пријему који је организовала Мисија Републике Србије при Европској унији поводом прве међувладине конференције Србија – Европска унија, чиме је на свечани начин обележен почетак приступних преговора.